U bent hier

Van wie is het samenwerkingsverband passend onderwijs?

Verus organiseert het debat over de Toekomst Passend Onderwijs, verspreid over twee bijeenkomsten. 11 april op de agenda: Van wie is het samenwerkingsverband? Prof. Edith Hooge houdt een inleiding over deugdelijke governance. Daarna volgt een rondetafelgesprek. Schuif aan en help passend onderwijs verbeteren.

Welke bestuursvorm past het beste bij de opdracht samen regionaal passend onderwijs vorm te geven? Welke eisen stelt dat aan professioneel besturen? Willen we dat onderwijs zelf regelen of moet de overheid reguleren? Wie is nu werkelijk de eigenaar van deze regionale verplichting om samen te werken? 

Hoe moeten de verhoudingen liggen?

De expertgroep passend onderwijs van Verus (een regelmatig bijeenkomende groep van zo’n twintig schoolbestuurders uit het speciaal- en regulier onderwijs) vond eerder dit jaar dat de groei naar een stabiele situatie directe betrokkenheid van de besturen verlangt. Veel besturen zien het SWV als werkmaatschappij.

De meeste politieke partijen vinden dat schoolbesturen in de eigen regio niet in het bestuur en/of toezichthouder moeten zitten. Zo een constructie zou leiden tot onnodige verwarring over wie uiteindelijk bestuurt. Wie heeft gelijk? Wat moet de verhouding zijn van school naar bestuur, van regionale besturen naar elkaar en tenslotte in verhouding tot de overheid?

Praat mee!

Kom naar de bijeenkomst van 11 april. We ontmoeten elkaar in Amersfoort van 16 tot 19 uur. De inzet is om het huidige passend onderwijs te helpen verbeteren. Omdat het onderwerp de toekomst van alle scholen aangaat, zijn alle andere geïnteresseerden welkom. 

In september volgt een tweede bijeenkomst waarin het organiseren van onderwijs in school zelf en de kwaliteitskenmerken per samenwerkingsverband centraal staan.

Wil u deelnemen aan het debat? Stuur een email aan Chandra Khedoe, ckhedoe@verus.nl. Heb u vragen? Bel dan belangenbehartiger Freek Pardoel, M 06 51 73 30 14.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs