U bent hier

Uniek: Ouders houden dorpsschool open

De ouders van 43 kinderen houden de ds Jonkersschool in Lathum open. Tot 2019 is de deal: het schoolbestuur stelt een ondergrens van 40 leerlingen en de Stichting Vrienden van de Lathumse School onderhoudt het gebouw. Een unieke samenwerking. “We zien de toekomst zonnig in”, zeggen de Vrienden. “Ze zijn hoopvol tegen beter weten in”, zegt de bestuurder.  

De ds Jonkersschool is een uitzondering. Want de voorwaarden waaronder haar bestuur SPO de Liemers scholen openhoudt zijn: minstens vier groepen en 100 kinderen. Zakt een school door die grenzen en is er binnen een straal van 3 kilometer leegstand, dan is het einde verhaal. 

De school in Lathum kromp naar 3 groepen. Maar omdat er binnen een straal van 5 kilometer geen andere basisschool staat, kreeg ze “een status aparte”, vertelt bestuurder Toon Geluk (SPO de Liemers). Voorwaarde was een minimum van 60 leerlingen. 

Voor twee jaar gered

In 2014 kwam de school ook onder die grens. Bestuur en ouders bespraken verschillende scenario’s. Die laatsten willen koste wat kost de school openhouden. Na veel praten kwam er een afspraak: de Stichting Vrienden van de Lathumse school (waarbij 25 jaar geleden het geld van de verkoop van de hoofdmeesterswoning werd ondergebracht) staat garant voor het onderhoud aan het schoolgebouw. SPO de Liemers stelt een ondergrens van 40 leerlingen. De school is voor twee jaar gered. 

Joost du Croix, van de vriendenstichting, is positief en opgelucht. “De sluiting hing als een donkere wolk boven de school. Je merkte de zorg op het schoolplein. Die is nu weg.”

Andere ouders verleiden

Maar ze zijn er nog niet: er moeten leerlingen bij. Van verse baby’s moet Lathum het niet hebben: er werd vorig jaar welgeteld één kind geboren in het dorp. Maar Du Croix en consorten hopen andere ouders te verleiden naar ‘hun’ school te komen. Degenen die hun kind in buurdorp Giesbeek op school hebben bijvoorbeeld. “Tegen hen zeggen we: ben je niet tevreden? Kom naar ons, want wij zijn zeer tevreden. We werken hard om de 60 te halen.”

2019 als horizon

Want 60 is het magische getal: dan bekijken ouders en bestuur opnieuw de mogelijkheden voor het openhouden van de ds Jonkersschool. “Op basis van de prognoses wordt 2019 een spannend jaar”, weet Du Croix. Dat bevestigt Geluk: “2019 is volgens de prognoses de horizon. ’t Is een heel fragiel evenwicht: ze zijn hoopvol tegen beter weten in. Of het haalbaar is, vraag ik me af.”

Waarom SPO de Liemers kleine scholen sluit? “Wij vinden dat een school van minder dan honderd leerlingen eigenlijk niet meer levensvatbaar is”, vertelt Geluk. “Als team moet je een bepaalde massa hebben om kwaliteit te kunnen blijven leveren.” Voor de duidelijkheid: Geluk doet geen compromis in de kwaliteit. “We hebben mensen gezocht die dit leuk vinden en het kunnen.” En er wordt intussen aansluiting gezocht bij basisschool De Wiekslag in Duiven. 

School verbindt

Protestbijeenkomsten van ouders, die kent Geluk wel. Maar de oplossing die ze in Lathum vonden, is echt uniek. Met ouders die de handen uit de mouwen steken. “Het is dan ook de enige gezamenlijke voorziening die we nog hebben die écht verbindt”, zegt Du Croix. Met de school, vreest hij, verdwijnen de jonge gezinnen uit Lathum. “Toen wij hier in 2013 kwamen, dachten we: er is een school, we durven het wel aan hier te gaan wonen.”

Advies?

SPO de Liemers en de medezeggenschapsraad van de school worden begeleid door gco-adviseur Dimitri van Hekken. Hebt u behoefte aan advies op het gebied van fusie of governance? Neem contact op

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs