U bent hier

Uitwisseling persoonsgegevens leerlingen aan banden door invoering pseudoniem

Maakt u gebruik van digitale leermiddelen en maakt u zich zorgen over de bescherming van de persoonsgegevens van uw leerlingen? Dan zal de invoering van een pseudoniem u wellicht wat ontzorgen. Afgelopen vrijdag heeft de minsterraad ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de privacy van leerlingen beter te beschermen.

Op dit moment moeten scholen relatief veel persoonsgegevens delen met bedrijven om gebruik te kunnen maken van digitale leermiddelen of online lespakketten. Hoe meer persoonsgegevens u deelt met externen, hoe groter de kans dat door een datalek deze gegevens op straat komen te liggen. Door de invoering van een pseudoniem hoeft u minder persoonsgegevens te delen met bedrijven om toch gebruik te kunnen maken van de digitale leermiddelen of online lespakketten. Dat is een prettige gedachte!

Het wetsvoorstel wordt voor advies ingezonden aan de Raad van State. Bij indiening bij de Tweede Kamer wordt het wetsvoorstel openbaar. De wet gaat naar verwachting gelden vanaf 1 januari 2018. Verschillende bedrijven hebben echter al aangegeven zo snel mogelijk met het pseudoniem te willen gaan werken.

Hoe zit dat nu?

Jurist Josine van der Brug is benieuwd of deze toezegging waargemaakt wordt en of dat leidt tot een daadwerkelijke vermindering van het uitwisselen van persoonsgegevens. Wilt u meewerken aan een klein onderzoek door haar te laten weten welke persoonsgegevens u nu moet delen (bijvoorbeeld voornaam, achternaam, leeftijd, klas, niveau) om gebruik te kunnen maken van de digitale leermiddelen en online lespakketten? Voor het overzicht zou het interessant zijn als u wilt aangeven welk digitaal leermiddel dan wel online lespakket het betreft. Mocht u de komende periode een wijziging zien, wilt u dat dan ook melden? Mailen kan naar jvanderbrug@verus.nl.

Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van ontwikkelingen rond dit wetsvoorstel.

 

Beeld KamiPhuc

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs