U bent hier

Tijdelijke oplossing invallersprobleem stap in de goede richting

Zojuist is bekend geworden dat er een tijdelijke oplossing komt voor het invallersprobleem in het onderwijs als gevolg van de WWZ. In de eerste drie maanden van 2017 en 2018 wordt het makkelijker om invallers te vinden bij ziekte. Verus is blij dat het invallersprobleem hiermee serieus genomen wordt, en ziet dit als een stap in de goede richting. Hoofddoel voor Verus blijft een volledige uitzondering van de ketenbepaling in de WWZ voor het onderwijs.

Veel onrust en onbegrip

Al maanden kampen scholen in het bijzonder onderwijs met grote problemen als gevolg van Asschers WWZ. Die wet staat scholen toe om invallers nog maar een beperkt aantal tijdelijke contracten te geven, terwijl scholen juist erg vaak kortdurend docenten moeten vervangen vanwege ziekte. Door de vervangingsproblemen worden er kinderen opgedeeld over andere klassen, en ook worden er regelmatig zelfs klassen naar huis gestuurd. Het zorgt voor veel onrust en onbegrip in scholen en bij ouders. Uit het WWZ-meldpunt van Verus en de peiling van de PO-Raad wordt de problematiek duidelijk zichtbaar.

Verkenner boekt snel enig resultaat

De Tweede Kamer besloot enkele weken geleden de minister de opdracht te geven een verkenner aan het werk te zetten, om naar scholen te luisteren en met oplossingen te komen. Verkenner Jacques Tichelaar heeft met de PO-Raad en vakbonden gesproken, en daar is uit voort gekomen dat er een tijdelijke en afgebakende oplossing komt voor de WWZ-problematiek. Ook Verus heeft zich bij de verkenner gemeld, en de meer dan 300 meldingen die door schoolbesturen, schoolleiders, docenten, invallers en ouders bij ons zijn gedaan onder de aandacht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebracht.

Alleen oplossing voor eerste drie maanden

De afspraak die met de sociale partners is gemaakt betekent dat het aantal kortdurende invalcontracten (van maximaal 14 dagen), in de maanden januari, februari en maart 2017 en 2018, onbeperkt mag zijn. Voor deze periode is gekozen omdat het ziekteverzuim in deze maanden statistisch het hoogst is. Voor meer achtergronden, zie ook dit bericht van de PO-Raad.

Eindelijk een stap in de goede richting

Verus is blij dat met deze tijdelijke oplossing duidelijk erkend wordt dat de WWZ voor zóveel problemen in het onderwijs zorgt, dat er echt iets aan gedaan moest worden. Het is goed dat gekozen wordt voor maanden waarin het ziekteverzuim het hoogst is. Tegelijkertijd is het maar een tijdelijke oplossing, een stap in de goede richting. Als de politiek scholen echt van het structurele invallersprobleem door de WWZ af wil helpen, en de ongelijke situatie tussen openbaar en bijzonder onderwijs snel op wil heffen, moet wat Verus betreft gekozen worden voor een definitieve uitzondering voor het onderwijs.

Lees ook: Geldt tijdelijke WWZ-oplossing ook voor niet-leden PO-Raad?

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs