U bent hier

Studiedag voor school en ouders samen, in Noord-Holland doen ze het

Een grote jaarlijkse studiedag organiseren en daar ook ouders voor uitnodigen; dat is vrij uniek. Kopwerk/Schooltij deed het: gisteren verzamelden zich ruim 400 medewerkers en ouders voor een dag over Onderwijs & Levensgeluk. “Eigenlijk keek ik ook vaak naar prestaties of uiterlijk. Het is een eyeopener dat ‘geluk’ zo’n bepalende factor is als het om succes gaat.”

“Dat we als school en ouders sámen kunnen werken aan het geluk van onze kinderen, dat realiseer ik me na vandaag eens te meer. Eigenlijk keek ik ook vaak naar prestaties of uiterlijk.
Het is een eyeopener dat ‘geluk’ zo’n bepalende factor is als het om succes gaat. Ik heb veel aan de inzichten van vandaag voor de manier waarop ik mijn kinderen opvoed.”

(moeder Kim)

Gisteren verzamelden zich 400 ouders en medewerkers in de fraaie aula van basisschool De Fontein in Den Helder.

In 1926 wisten ze’t al

Samen met Verus is een programma samengesteld waarin onderwijs & levensgeluk centraal stond, en de vraag hoe school & ouders kunnen samenwerken aan ‘een gelukkige school’.

Monica Neomagus van Verus verzorgde een korte inleiding en begon haar verhaal met een citaat uit het boekje “De gelukkige klas” van Theo Thijssen uit 1926 die zijn tijd ver vooruit bleek en toen al het belang hiervan benadrukte.

De aanwezigen speelden vervolgens in gemixte groepen het Inspiratiespel voor school & ouders en spraken ’s middags in eigen teams over verschillende vormen van partnerschap tussen beiden.

Gebruik onze deskundigheid, zeggen ouders

“Gebruik onze talenten en deskundigheden; jullie hebben al zoveel te doen. Zó kunnen we jullie ontlasten en aanvullen”, was het advies van moeder Magdaleen aan de leerkrachten.

“Ik geef onze school een compliment voor de wijze waarop ze bepaalde waarden hoog houdt. Als die heel erg verschillen van wat ouders voorstaan, dan wordt er een open gesprek over gevoerd. Het is belangrijk dat kinderen dan niet klem komen te zitten tussen school en ouders”, gaf moeder Margreet aan.

Geluk en succes

De dag werd afgesloten met een wervelend optreden van Leo Bormans, Ambassador of Happiness & Quality of Life. Hij schreef The World Book of Happiness waarin hij de inzichten van 100 wetenschappers uit 50 landen op een rij zet. Hij adviseert wereldleiders en bedrijfsleiders, maar spreekt ook over geluk in de zorg, het onderwijs en gevangenissen.

Hij hield de aanwezigen voor dat geluk voor 40% ‘maakbaar’ is en een belangrijke voorwaarde voor een gezond en succesvol leven. En in essentie gaat geluk altijd over andere mensen die ons leven betekenis geven en wiens leven wij op onze beurt van betekenis kunnen voorzien.

In opvoeding en onderwijs kunnen ouders en school nog veel meer hun voordeel doen met de wereldwijd gedeelde inzichten over de relatie tussen geluk & succes, aldus Bormans. 

Zijn boek en spel voor kinderen over Geluksvogels ging in de tas van vele zeer geïnspireerde aanwezigen mee naar school/huis.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs