U bent hier

Storing bij Justis is voorbij

De storing bij Justis is voorbij. Sinds 1 november is het weer mogelijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Justis, de dienst die de VOG-aanvragen afhandelt, had sinds 15 oktober te maken met een storing. Daardoor konden besturen niet de vereiste VOG-verklaring ontvangen die nodig is voor een nieuwe medewerker. In een aantal situaties werden hierdoor zelfs klassen naar huis gestuurd. Verus ontving hierover in de afgelopen tijd veel vragen.

Gelukkig is de storing verholpen, maar zal het nog wel even duren voordat de achterstand is weggewerkt. Als een nieuwe werknemer per direct nodig is, zal dat nu tijdelijk zonder VOG moeten. Wij adviseren bestuurders verstandig met de situatie om te gaan en ervoor te zorgen dat de veiligheid van leerlingen, studenten en medewerkers wordt gewaarborgd.

Ministerie

Het ministerie heeft aangegeven dat ze ervan uitgaan dat medewerkers die nog geen VOG hebben zoveel mogelijk samen zijn met een collega die er wel een in bezit heeft. Ook benadrukt zij dat het belangrijk is om een arbeidsovereenkomst af te sluiten onder ontbindende voorwaarden. Want als er dan later blijkt dat er geen VOG afgegeven kan worden, kan de overeenkomst nog worden ontbonden.

In de administratie moet bijgehouden worden dat er mensen op een school of instelling werken die geen VOG hebben. De accountant zal dat (zoals gebruikelijk) ook aan moeten geven in een verslag van bevindingen. De Inspectie van het Onderwijs houdt in haar toezicht rekening met deze omstandigheden.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs