U bent hier

Stiltecentra steeds meer multireligieuze ruimte

De stiltecentra in Nederlandse scholen, ziekenhuizen en luchthavens, zijn sinds hun opkomst in de jaren zeventig steeds meer getransformeerd van kapel naar multireligieuze ruimte met aandacht voor kunst. Dit beschrijft Jorien Holsappel-Brons in haar proefschrift Ruimte voor Stilte. Stiltecentra in Nederland als speelveld van traditie en vernieuwing.

Vaker dan in andere landen wordt in Nederland gekozen voor een multireligieuze ruimte. Sinds de jaren negentig nam de vraag naar islamitische gebedsruimtes in zorg- en onderwijsinstellingen toe. Nederlandse geestelijk verzorgers zijn doelgroepgericht en denken vanuit gastvrijheid zonder met hand en tand de plek van de christelijke symbolen en rituelen te verdedigen, zo concludeert Holsappel in haar onderzoek.

Nieuwe symbolen
De eerste stiltecentra werden ingericht door kerken als vorm van ‘presentie’ in de samenleving. Niet alleen de invulling en aankleding van de stiltecentra onderging de afgelopen drie decennia verschillende transformaties, ook de manier waarop over de ruimten gesproken wordt en in het gebruik door bezoekers zijn grote verschuivingen te zien.

Rituelen met wortels in de christelijke traditie –een kaarsje branden, gedachteboek schrijven- worden in een andere context gebruikt. De symbolen zijn ook universeler: vlinders of stenen. Niet langer de traditionele voorwerpen staan centraal.

Jorien Holsappel-Brons promoveert op 23 september 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs