U bent hier

Stijgt het aantal zittenblijvers? Zo keer je het tij!

Voor het eerst sinds vier jaar stijgt het aantal zittenblijvers op middelbare scholen, zo bleek deze week uit cijfers van DUO. Het Altena College in Sleeuwijk zag het aantal zittenblijvers zes jaar geleden stijgen. Zo keerde ze het tij.

Rector Gijsbert van der Beek houdt de percentages zittenblijvers al jaren bij. Vanaf 2010-2011 zag hij ineens een “merkwaardige sprong” naar meer zittenblijvers. “Dat hangt samen met een structureel hogere advisering door het primair onderwijs vanaf ongeveer 2008, zo heb ik berekend.” Het gevolg: leerlingen zaten in klas 3 vaker onder het niveau dat in groep 8 geadviseerd was en het aantal zittenblijvers nam toe. 

Van der Beek ondernam actie: 

  • Hij benaderde de basisscholen actiever en gaf informatie over hun adviezen en hoe die uitpakken. “Dat heeft over het algemeen weer een zekere matiging van de adviezen tot gevolg gehad.” 
  • Het Altena College maakte de overgangsnormen wat zwaarder en de determinatie vanuit de brugklas wat strenger 
  • Natuurlijk is er voortdurend gewerkt aan verdere verbetering van het onderwijs en er werd een huiswerkcentrum ingesteld. “Dat is een soort vervangende huiskamer waar rust heerst en geen afleiding is. Leerlingen kunnen daar vrijwillig heen gaan maar kunnen ook gestuurd worden door een docent.”

Het werkt: het aantal zittenblijvers neemt weer af. En voor de leerlingen die nu op school zitten verwacht Van der Beek een verdere afname bij de komende overgang. 

Hoger advies door de eindtoets

Ook onderwijsdeskundige Hans Luyten van de Universiteit Twente ziet de oorzaak voor de stijging van het aantal zittenblijvers in een te hoog advies vanuit het basisonderwijs. Hij wijst in de Volkskrant op de verplichte eindtoets. “Deze toets kan ertoe hebben bijgedragen dat meer leerlingen op een te hoog niveau zijn ingeschaald.”

Beeld Pixabay

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs