U bent hier

Staking 15 maart: de context en uw rechten en plichten

Op 15 maart is een staking uitgeroepen voor het hele onderwijs, van primair tot wetenschappelijk onderwijs. Initiatiefnemers AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek willen van het kabinet een investering van structureel 4 miljard euro om de dalende prestaties van leerlingen en lerarentekorten tegen te gaan. Wat is de context van deze staking en wat zijn uw rechten en plichten?

Context

In het primair onderwijs begonnen twee jaar geleden acties vanwege het salarisverschil tussen leraren in het po en vo toen de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer de Facebookgroep PO in actie startte en hij in korte tijd steun kreeg van tienduizenden leraren. Vanuit dit initiatief ontstond het PO-front, waarbij zich naast PO in Actie ook de vakbonden AOb, CNV Onderwijs en FvOV, schoolleiderskoepel AVS en werkgeversorganisatie PO-Raad aansloten.

Naast het salarisverschil tussen leraren po en vo waren de hoge werkdruk en later het lerarentekort actie-onderwerpen. Met onder meer een grote landelijke staking, gevolgd door regionale stakingen werd extra geld afgedwongen bij het kabinet voor lerarensalarissen en aanpak van de werkdruk.

Op 25 september 2018 werd het PO-front opgeheven. De nieuw aangekondigde staking op 15 maart 2019 is alleen door AOb en FNV uitgeroepen, kort voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op 20 maart. De PO-Raad vindt het aan individuele schoolbesturen zelf om te bepalen of ze de actie ondersteunen. CNV Onderwijs en de Algemene Vereniging van Schoolleiders doen niet mee.

Rechten en plichten

  • Werknemers hebben het recht om te staken, maar geen recht op salaris over de uren die zij niet werken. Het principe ‘geen arbeid, geen loon’ is dan van toepassing.
  • Als u overgaat tot korting op het loon, dan is het aan te raden werknemers die van plan zijn te gaan staken hiervan vooraf op de hoogte te stellen. Op de stakingsdag dient u bij te houden welke werknemers wel of niet aan de staking deelnemen voor correcte uitvoering van de salarisuitbetaling.

  • Medewerkers die lid zijn van AOb of FNV krijgen, wanneer salaris wordt ingehouden door de werkgever, een vergoeding uit de stakingskas. Dit geldt niet voor medewerkers van CNV Onderwijs, omdat die bond niet meedoet aan de staking.    

Als u juridische vragen heeft over bijvoorbeeld de onderwijstijd of de opvang van leerlingen kunt u contact opnemen met de helpdesk van Verus. 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs