U bent hier

SGP wil Inspectietoezicht scherper afbakenen

De taken van de Onderwijsinspectie moeten scherper worden afgebakend. SGP-Tweede Kamerlid Bisschop werkt aan een wetsvoorstel met deze strekking en vraagt de Besturenraad en 21 andere onderwijsorganisaties om input.

Eisen geoperationaliseerd
De wet stelt kwaliteitseisen aan het onderwijs, de Inspectie zorgt er vervolgens voor dat die geoperationaliseerd worden door een toezichtskader te formuleren. Dat leidt er nog wel eens toe dat de Inspectie in het toezicht verder gaat dan noodzakelijk, constateert Bisschop.

Hij ziet dat er in het onderwijs onduidelijkheid is over de vrijheid die scholen precies hebben, en vindt dat de overheid de professionele ruimte van scholen beter moet bewaken.

Voorbeeld 
Een voorbeeld van het te uitgebreide Inspectietoezicht is de kleutertoets, waarover Bisschop al eens Kamervragen stelde.

“Scholen zijn hiertoe (de kleutertoets afnemen, red.) niet verplicht”, vertelde Bisschop toen. “Er is geen wettelijke basis voor. Het merkwaardige is dat de staatssecretaris dit erkent, maar dat hij tegelijk gedoogt dat de inspectie van scholen verwacht dat zij ten minste één officiële kleutertoets afnemen in de kleuterperiode.”

De Kamer besloot deze week dat de Inspectie de kleutertoets uit haar toezichtkader moet schrappen. Het CDA heeft zich hiervoor hard gemaakt.

Advies 
De Besturenraad zal de SGP adviseren over het conceptwetsvoorstel.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs