U bent hier

Schoolleiders uit Europa leren over Nederlands onderwijssysteem

Acht schoolleiders van christelijk en katholiek onderwijs uit Europa zijn deze week op bezoek in Nederland. Gisteren waren zij te gast in Woerden. Doel van de reis is van elkaar leren hoe christelijk en katholiek onderwijs in Europa is georganiseerd en zijn opdracht verstaat en vormgeeft.

Confessionele scholen zijn op Europees niveau verenigd in het van oorsprong protestantse IV, waarvan Wim Kuiper voorzitter is, en het van oorsprong katholieke ICCS. Beide verenigingen organiseren regelmatig een reis voor schoolleiders in een van de landen van de aangesloten leden.

Bijzonder onderwijs en identiteit

De acht schoolleiders uit Letland, Georgië, Hongarije, Roemenië, Duitsland, Zwitserland en Ierland werden gisteren welkom geheten door Wim Kuiper, die het Nederlandse duale onderwijssysteem heeft toegelicht en wat dat betekent voor het bijzonder onderwijs en het levensbeschouwelijk onderwijs. 

Prettig verrast waren de gasten over de rol en functie die Verus vervult ter ondersteuning van het katholiek en christelijk onderwijs. 

Dr. Gerdien Bertram-Troost, onderzoekster bij VU-Verus, en Verus-adviseur Jacomijn van der Kooij gaven daarop een masterclass over de diverse schooltypen in het christelijk basisonderwijs, over identiteit van het christelijk voortgezet onderwijs en over burgerschapsvorming in katholiek, interconfessioneel en christelijk onderwijs. 

Op bezoek bij protestantse collega’s

De rest van de week leggen de schoolleiders meerdere bezoeken af bij christelijke en katholieke scholen voor po, vo, mbo en hbo. Elk bezoek staat in het teken van een bepaald thema. 

Zo is de groep vanmorgen op bezoek geweest bij basisschool Kon-Tiki van PCBO Amersfoort en de vo-school het Corderius in Amersfoort om te proeven aan het pedagogisch schoolmodel Positive Behavior Support (PBS) en identiteit. 

Vanmiddag wordt de groep ontvangen op ROC Alfa-College te Hardenberg en gaat het over levensbeschouwing, identiteit en leiderschap in het christelijk mbo. 

Katholiek levensbeschouwelijk onderwijs

Op vrijdagmorgen maakt de groep kennis met internationalisering en godsdienstonderwijs op de tweetalige protestantse school Carolus Clusius in Zwolle, dat gegeven wordt door een katholieke godsdienstleraar. Op vrijdagmiddag eindigt dit werkbezoek met een kennismaking met de identiteit en het levensbeschouwelijk onderwijs op de Katholieke Pabo Zwolle. 

Op vrijdagavond en zaterdag wacht de groep een korte retraite in het Dominicanenklooster in Huissen. In deze retraite kunnen de deelnemers hun ervaringen in het Nederlands bijzonder onderwijs delen, reflecteren en vertalen naar hun eigen context.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs