U bent hier

Schooldirecteur schrijft brief aan PvdA’ers: Doe niet alsof wij weglopen voor problemen

Dat het bijzonder onderwijs kinderen weigert? “Zulke onzin kun je niet blijven uitkramen”, vindt directeur Bert Verkade van de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp. Hij schreef PvdA’ers Asscher en Diederik Samsom een brief. “Ik vind dat u de mensen die in het bijzonder onderwijs actief zijn bijzonder tekort doet.”

Twee momenten vormden aanleiding voor zijn brief, vertelt Verkade aan de telefoon. Allereerst het lijsttrekkersdebat tussen de PvdA-kopstukken, half november. Daar zei Samsom dat een school in de Haagse Schilderswijk leerlingen zou weigeren vanwege het dragen van een hoofddoek. Toen een paar weken later Asscher bij Pauw sprak over christelijke scholen die alleen een invaljuf met een lange rok wilden hebben, klom Verkade in de pen. 

Gastvrijheid als opdracht

Hij werkt inmiddels bijna 41 jaar in het onderwijs, op verschillende plaatsen in het land (Rotterdam, Delft, Borne, Haarlem, Hillegom en Badhoevedorp), schrijft Verkade. Daarvan is hij 35 jaar directeur. “Ik heb mijn hele leven in het bijzonder onderwijs gewerkt en wij staan altijd open voor eenieder die de ander kan respecteren. Dat zie ik ook als een opdracht voor het christelijk onderwijs: gastvrij te zijn.

"Mijn huidige schoolbestuur heeft 19 scholen en één van die scholen vangt voor de hele Haarlemmermeer alle kinderen op die onze taal nog niet beheersen. Het is heel onterecht dat je doet alsof wij weglopen voor problemen.” 

Ja, natuurlijk staat ons systeem toe dat bijzondere scholen leerlingen mogen weigeren, weet Verkade. “Maar in heel Nederland gaat het om 2% van de scholen dat zo’n gesloten toelatingssysteem heeft. 130 scholen. Ik stoor me daar niet zo aan, we hebben zoveel basisscholen in ons land.”

Keuzevrijheid is een groot goed

Bovendien is vrijheid van onderwijs er niet voor de scholen, die is er voor de ouders, benadrukt Verkade. Duizenden gesprekken voerde hij de afgelopen decennia met ouders over de toelating van hun kind. “Ouders willen wat te kiezen hebben en waarom zou je van ons onderwijs één grijze massa maken? Recht op keuzevrijheid is een groot goed.” 

Onderwijs is een makkelijk onderwerp

Van Samsom kreeg Verkade inmiddels een reactie: dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Maar het valt hem tegen van de PvdA. “Waarom zijn ze zo geworden? Vrijheid van onderwijs is een vrij makkelijk onderwerp. En aangesproken worden op het ontbreken van verpleeghuiszorg is voor de PvdA ingewikkelder.”

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs