U bent hier

Scholen in actie voor scholen Sint Maarten

Scholen in Nederland en Curaçao komen in actie voor de totaal verwoeste scholen op Sint Maarten. “Het is belangrijk dat de scholen snel weer kunnen functioneren. Want daar kunnen de kinderen even kind zijn. Dáár kunnen ze samen hun trauma van de orkaan verwerken.”

tekst: Branca Slobbe

Een jaar lang woonde Djayce (groep 5 van CBS De Wissel te Vlissingen) op Sint Maarten. En nu ziet hij op tv de vreselijke ravage die orkaan Irma op het eiland heeft achtergelaten. Zijn school, de Sister Magdaschool, heeft nog een dak, hoorde hij. Maar de binnenkant is waarschijnlijk totaal verwoest. “Als het normaal zacht regent, wordt het binnen al nat, dus je kunt je wel indenken hoe het er nu binnen uit moet zien”, vertelt zijn moeder Nadja Wolff. Tijd om in actie te komen, vond Djayce. Hij doneerde flink uit zijn spaarpot; de Ninjago komt gewoon wat later. 

Inmiddels heeft moeder Wolff stichting Stay Strong SXM opgericht. Deze werkt samen met Foundation Catholic Education Sint Maarten, de overkoepelende organisatie waar de Nederlandse basisscholen onder vallen. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen om daarna gericht te helpen bij de wederopbouw van de scholen. “Het is belangrijk dat de scholen snel weer kunnen functioneren. Want daar kunnen de kinderen even kind zijn. Dáár kunnen ze samen hun trauma van de orkaan verwerken”, aldus Wolff.

Lege flessenactie, sponsorloop en markt

Nadat Djayce zijn verhaal heeft gedaan in de Provinciale Zeeuwse Courant, volgen uitzendingen bij Omroep Zeeland, Hart van Nederland en De Wereld Draait Door. De media-aandacht zorgt ervoor dat de teller begint te lopen. Djayce collecteert zelf bij de plaatselijke voetbalvereniging, en steeds meer scholen haken aan bij zijn actie. Directeur Lizo Koppejan van CBS De Wissel: “Uiteraard steunen we het initiatief van Djayce. Maandag starten we een lege flessenactie op school.” 

Talloze oud-docenten die op Sint Maarten lesgaven, zoeken contact met Stay Strong SXM en willen zich inzetten. Een van hen is Juul Aldenhuijsen. Zij mobiliseert scholen in Brabant om geld in te zamelen. En met succes. Zo organiseert OBS Uilenspiegel in Boekel een sponsorloop en op De Cirkel in Uden vindt een markt plaats waar kinderen eigen gemaakte en ingezamelde spullen verkopen. 

Laura Beckers, oud-leerkracht van de katholieke Sister Borgia school op Sint Maarten, komt in actie in Eindhoven. “Op onze school Floralaan zijn we vorige week al begonnen met lege flessen inzamelen.” 

Zusterschool wil leerlingen en gastgezinnen opnemen 

Niet alleen Stay Strong SXM zet zich in voor de wederopbouw van de scholen op het eiland. Het Radulphus College op Curaçao  heeft een intercultureel uitwisselingsprogramma met het Milton Peters College op Sint Maarten. Volgens directeur Marion Thomasia-Keiren zijn de onderlinge banden warm en is iedereen erg begaan met het leed van de zusterschool. “We hebben al bijna € 11.000 opgehaald tijdens een collecte. Verder organiseren we zaterdag met een paar klassen een sponsorklim naar de Christoffelberg. Ook onderzoeken we hoeveel leerlingen uit Sint Maarten we kunnen plaatsen op onze school en hoe we ze bij gastgezinnen kunnen onderbrengen.”

Snel weer naar school

Djayce is blij met alle acties. Zijn twee vriendjes die op Sint Maarten wonen heeft hij na de ramp niet meer gesproken. Via Facebook hoort zijn moeder dat het met één prima gaat, maar de ander is onbereikbaar. Die woont in de wijk vlak bij zijn oude Sister Magdaschool. In het dal, waar maar één weg naar toe loopt. En op tv heeft Djayce gezien dat die weg helemaal onder water staat. “Als we veel geld ophalen, kunnen de kinderen op Sint Maarten hopelijk weer snel naar school”, zucht hij, enigszins bedenkelijk. 

Stichting Stay Strong SXM heeft nog geen website. Gedoneerd kan worden via www.doneeractie.nl/stay-strong-sxm. Woonachtig op Curaçao? Neem contact op met het Radulphus College via www.radulphuscollege.org.

PO-Raad en VO-raad adviseren in dit stadium geen goederen zoals schoolboeken in te zamelen en op te sturen. Noodhulp is er nu de eerste prioriteit. Pas daarna kan het eiland beginnen met de wederopbouw.

 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs