U bent hier

Scholen betrokken bij ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’

Honderden scholen deden mee met de KRO-NCRV-actie ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’. Ook WSKO basisschool De Zeester te Monster schreef zich in om het lessenpakket te ontvangen. Directeur Peter Zuidgeest: “Een maand geleden is één van de ouders van een leerling uit groep 6 overleden. Je merkt dat dit nu weer helemaal bovenkomt bij de kinderen. Maar dat is niet het enige, ik zie heel veel leerlingen binnenkomen met een foto van een overleden dierbare. Bijzonder fijn om hen op school op deze manier te gedenken!”

Praten over verlies

Voordat de kinderen aan de slag gaan met de knutselbenodigdheden in het lessenpakket, start de leerkracht van iedere klas met een gesprek over rouw en verlies. “Belangrijke gebeurtenissen als het overlijden van iemand dichtbij hebben veel invloed op kinderen. Maar het is soms best lastig om dit handen en voeten te geven. Wij vinden als school dat je hier wel iets mee moet doen. Daarom doen we van harte mee aan deze actie!”, vertelt Zuidgeest.

De schooldirecteur merkt niet dat zijn leerkrachten in hun maag zitten met dit onderwerp. “Absoluut niet zelfs”, verzekert hij. “De titel van de actie is natuurlijk een vraag. Dus als ze beginnen met “Voor wie steek jij een kaarsje op?”, is dat direct voldoende om het gesprek op gang te krijgen. In alle groepen komen de verhalen dan boven!” Daarnaast is dit voor De Zeester geen eenmalige actie. In de nieuwe school is een kleine, open ruimte ingericht met glas-in-lood waar kinderen op ieder moment een kaarsje kunnen aansteken voor mensen die het moeilijk hebben of overleden zijn. Vorig jaar onderging bijvoorbeeld een leerling in groep 3 een grote hersenoperatie. Zijn klasgenootjes hebben in deze ruimte veel aan hem gedacht!  

Praktisch aan de slag

Leny Heemskerk, directeur van katholieke basisschool De Nobelaer uit Oude-Tonge, is blij met de inhoud van het lessenpakket. “Wij hebben met elkaar gepraat over het verliezen van geliefden en het speciaal denken aan iemand die het een beetje meer nodig heeft, zoals iemand die het moeilijk heeft of ziek is. Daarna kregen alle leerlingen kaarten in de vorm van een soort fotolijstje. Met lovers, glitters en gekleurde tape werden deze versierd. Ook kregen de kinderen een waxinelichtje in een houdertje. Het is mooi om het niet alleen bij praten te houden over zulke gevoelige onderwerpen. Hierdoor kunnen kinderen praktisch aan de slag met hun verwerking!” 

Opnamestudio in school

Zowel De Zeester in Monster als De Nobelaer uit Oude-Tonge werden woensdag 1 november omgetoverd tot heuse opnamestudio’s. De Zeester werd bezocht door presentator Ajouad El Miloudi. De groepen 7 en 8 zaten op de grote theatertrap en Ajouad ging kort met hen in gesprek over de actie. Vervolgens werden er nog filmopnames gemaakt in de klas. 
KRO-NCRV presentator Cielke Sijben ontving in De Nobelaer de leerlingen, leerkrachten en de plaatselijke pastor in de hal. Het doel was het maken van filmpjes die op social media komen.

De actie is onderdeel van het programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’, dat live wordt gepresenteerd door Anita Witzier en op donderdag 2 november om 18.50 uur te zien is op NPO2.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs