U bent hier

‘Schaf de WWZ voor het onderwijs af’

Schaf de Wet werk en zekerheid voor het onderwijs af. Dat is de boodschap waarmee Verus-advocaat Trudy Spaans woensdag aanschuift bij een rondetafelgesprek over de ketenbepaling van de WWZ en inzet van vervangers in het basisonderwijs. Die maakt het lastig om vervanging voor afwezig personeel te organiseren.

Al binnen drie maanden nadat de WWZ van toepassing werd op het basisonderwijs, realiseert de Tweede Kamer zich dat het nodig is zich te laten bijpraten over de gevolgen daarvan. Één van de deelnemers aan het rondetafelgesprek dat donderdag in Den Haag plaatsvindt, is Verus-advocaat Trudy Spaans. Zij diende dit position paper in.

Het werkt niet

De ketenbepaling werkt niet voor het onderwijs, betoogt Spaans. “Invallers zien het niet zitten te wachten om te worden ‘rondgepompt’ door een regio/provincie, omdat ze na zes keer invallen bij eenzelfde bestuur, moeten gaan invallen bij een ander bestuur.” Overigens geldt de WWZ alleen voor het bijzonder onderwijs. Er is hierdoor een onjuiste en onterechte ongelijkheid ontstaan tussen openbaar en bijzonder onderwijs. 

Verus ziet de oplossing in een mogelijkheid die berust bij de minister van Sociale Zaken om voor het funderend onderwijs een uitzondering te maken en deze sector niet langer onder de ketenbepaling van de WWZ te laten vallen.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs