U bent hier

Samenwerking: besturen houden elkaars kleine basisscholen open

Drie scholenkoepels van verschillende denominaties in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden werken samen om elkaars kleine scholen open te houden. Want als de leerlingenaantallen dalen kun je mekaar natuurlijk de tent uitvechten. Maar je kunt ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, zegt bestuurder Henk Mackloet.

Mackloets LOGOS heeft 14 pc-scholen in Gorinchem, Leerdam en Lingewaal. Samen met O2A5 (openbaar en bijzonder) en OVO (openbaar) tekende hij dit voorjaar een samenwerkingsovereenkomst. Intussen heeft collega-bestuur TriVia laten weten aan te haken en beraadt een ander bestuur zich over deelname.

Iedereen lijdt

Het werkt zo: volgens de wet mag een schoolbestuur met andere besturen samenwerken en zo een beroep doen op de gemiddelde schoolgrootte als een school onder de opheffingsnorm komt. “Alle besturen, denominatie overstijgend, hebben last van de leerlingdaling in de regio”, legt Mackloet uit. In de kleinere dorpen, maar ook in stadswijken, dreigden scholen te worden opgeheven.

Niets meer te kiezen

Samenwerking tussen protestants-christelijk en openbaar onderwijs was in de regio ‘niet opportuun’, vertelt de bestuurder. “Maar bij alle partijen drong het besef door dat als we niet samenwerken, we het niet gaan redden. En dan blijft er voor de ouders niets te kiezen over.”

Alleen maar voordelen

Prachtig natuurlijk. Maar als je je zo aan elkaar verbindt moet dat toch ook nadelen met zich meebrengen? Nee, zegt Mackloet, “Het heeft alleen maar voordelen. Voorwaarde is wel dat besturen een zekere schaalgrootte hebben. Wij hebben elk 2000 tot 3000 leerlingen, dat maakt het makkelijker. En succesfactoren zijn: over je grenzen heen kijken, een kundige procesbegeleider en werken aan onderling vertrouwen.”

Gedwongen profilering

Het tegen elkaar opnemen tot er één grote jongen overblijft, helpt niemand, schetst Mackloet aan de hand van het dorp Herwijnen. “Als ik mijn getal daar niet had geleend aan de openbare school, had die dicht gemoeten. Dan waren alle kinderen van het hele dorp naar één school gegaan, mijn school. Dat geeft gedoe, want ouders komen niet van harte naar je toe.” Dan liever openbaar én christelijk onderwijs gezamenlijk in stand houden. “Waarbij de situatie je dwingt tot een heldere profilering.”

Komende tien jaar geen schoolsluiting

LOGOS, O2A5 en OVO werken alleen samen om scholen in de lucht te houden, ze werken niet inhoudelijk samen. Volgens de prognoses hoeven de drie besturen dankzij hun samenwerking de komende tien jaar geen school te sluiten. Afspraken over het moment dat een school wél moet sluiten, zijn nog niet aan de orde. 

Het is de bedoeling dat andere schoolbesturen in de regio aanhaken. “Hoe meer er aanhaken, hoe makkelijker het wordt om mee te liften op de gemiddelde schoolgrootte”, legt Mackloet uit.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs