U bent hier

Roosendaalse scholen sturen tientallen invalkrachten naar huis

Tussen de dertig en zestig invalleerkrachten van KPO Roosendaal worden deze week naar huis gestuurd. Gevolg van de WWZ. Om de laatste drie weken voor de zomervakantie door te komen zijn de scholen nu aangewezen op de goodwill van hun vaste mensen. 

Hoe zat het ook alweer? Vanaf 1 juli geldt de WWZ voor het onderwijs. Dan kunnen er bij vervanging zes contracten worden gegeven in drie jaar. Bij het zevende dienstverband of bij overschrijding van de drie jaar, ontstaat een vast dienstverband. 

Nog drie weken

Vanaf 1 juli hebben de KPO-scholen nog drie weken te overbruggen tot de zomervakantie. Zouden ze de invalkrachten niet naar huis sturen, dan zit het bestuur aan zo’n 30 tot 40 nieuwe contracten vast: 1,5 miljoen euro. “Daar zit de bottleneck”, legt KPO-woordvoerder Kees Boeren uit. Dus vraagt KPO nu mensen van verlof terug te komen en draaien de vaste teams wat extra uren. “Tot op heden lijkt dat te lukken.” 

KPO (met 19 scholen in de gemeente Roosendaal) voerde de afgelopen maanden met elke school individueel gesprekken om te kijken wie er na de invoering van de WWZ nog kon blijven. Het gevolg is dat er vanaf volgende week tientallen invalleerkrachten thuiszitten. 

Invallen met een vast contract

“Die wet is aan de ene kant een gedrocht, en aan de andere kant geeft ‘ie invallers zekerheid”, weet Boeren. Hij noemt het voorbeeld van een medewerker die al zes jaar lang invalwerk deed en nu een vast contract krijgt. Zo’n tien invallers krijgen een vast contract in de eigen bovenschoolse invalpool en KPO neemt er nog eens acht tot tien aan voor het bovenbestuurlijke netwerk Leswerk. 

Na de zomervakantie wordt de eigen invalpool ingezet voor korte vervanging en heeft KPO beschikking over zo’n 400 invalleerkrachten uit Leswerk. Dat netwerk is opgezet door zo’n 25 besturen uit West-Brabant. “Is er ergens een vacature, dan komt deze groep als eerste voor een vast contract in aanmerking”, vertelt Boeren.

Één dag is één contract

Maar het is nog wel afwachten hoe Leswerk in de praktijk gaat werken. Boeren: “Als ik zelf invaller zou zijn, zou ik ervoor kiezen lange verloven in te vallen en niet één dag.” Want ook één dag invallen staat voor één contract. En heb je er zes bij één bestuur gehad, dan lig je er daar dankzij de WWZ weer een tijdje uit. 

Minimale kosten

De inrichting van Leswerk kost KPO niet veel geld. Het bestuur wordt gevormd door een aantal deelnemende bestuurders en de kosten voor de dagelijkse organisatie worden verdeeld over de 25 besturen.

 

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs