U bent hier

Rookvrije school: ‘Ik hoop dat de groep zo klein wordt, dat je een loser bent als je rookt’

Veel rooknieuws deze week: artsen financieren een rechtszaak tegen tabaksfabrikanten en roken kost de wereldeconomie jaarlijks 1 biljoen euro. Aanleiding voor Verus om met Kees van Bergeijk van het Martinuscollege in Grootebroek te bellen. De school is sinds dit schooljaar volledig rookvrij. 

“Roken is geen goed plan”, reageert Van Bergeijk op de vraag waarom zijn school rookvrij werd. “En onderwijs is: het goede voorbeeld geven. Voorleven hoe je het zou moeten doen.” Natuurlijk waren niet alle personeelsleden enthousiast over het rookverbod. “Mensen zijn verslaafd. Maar roken is evident slecht. In die zin sta je 1-0 voor.”

Het Martinuscollege werd niet van de één op de andere dag rookvrij. Eerst kwam er een rookplek. Vorig jaar kwam daarbij dat roken net buiten de schoolpoort niet getolereerd werd én ouders van rokende kinderen geïnformeerd werden. Sinds 1 augustus is er helemaal geen rookplek meer. Óók niet voor het personeel. 

Uit het gezichtsveld

Tuurlijk: toen het schoolplein rookvrij werd, gingen leerlingen één centimeter voor de schoolpoort staan paffen. “Maar ook daar hebben we wat over hen te zeggen: we zien roken als overlast.” En dus surveilleerden de directeur en zijn collega’s de eerste schoolweek elke pauze om rokers aan te spreken op hun gedrag. Voor hij het wist, waren ze uit het gezichtsveld verdwenen. 

Níemand mag roken

Het aantal rokers valt ook eigenlijk wel mee. Toen de school besloot ouders te informeren als hun kind rookte, lieten veel scholieren de sigaretten snel staan. Er zijn nu zo’n 30 verstokte rokers over, op een populatie van 2100 leerlingen. Veel leraren stopten in het afgelopen jaar ook met roken. Daarmee staat de school sterker, merkt Van Bergeijk. “Protesteert een leerling, dan wijzen we erop dat níemand mag roken, ook leraren niet.” 

Zijn hele directieteam en schoolleiding is overigens rookvrij. “Ik durf best te zeggen dat ik er naar vraag bij sollicitaties”, zegt de directeur. “Dan zeg ik: ik wil niet dat je een paar keer per dag van je werkplek weg moet. Ga je dat redden?” Personeelsleden die roken, moeten tegenwoordig een heel eind lopen. 

Ouders positief

Voorlichting over roken was er al, dat is dit schooljaar niet meer geworden. En ouders reageerden eigenlijk uitsluitend positief. Ja, sommigen vinden het onzin. Maar die vinden het dan ook prima dat hun 13-jarige rookt. 

Van leader naar loser

Hoe stoer is het om te roken? “Dat neemt af”, meent Van Bergeijk. Maar bij vmbo-leerlingen is het anders dan bij havo-vwo’ers. “Het gaat vooral om erbij horen. Als de leaders roken, ga je bij die groep staan meeroken. Door ze weg ver weg te houden hoop ik dat de groep zo klein wordt, dat je een loser bent als je rookt.”

Wees consequent

Een tip voor collega-scholen die rookvrij willen worden heeft de directeur wel: wees consequent. “Stuur een brief aan de ouders en doe geen concessies. Ik ben ook niet te beroerd om collega’s er op aan te spreken als ze om tien voor acht nog een bij het schoolhek staan te roken. Dan zeg ik: ‘Dat hoor jij met jouw functie niet te doen’.” 

Beeld Jordan Cameron 


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs