U bent hier

Rond Holocaust Memorial Day in gesprek over menselijkheid en waardigheid

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Sommige scholen hebben de traditie ontwikkeld om jaarlijks stil te staan bij die dag, die sinds 2005 bekend staat als Holocaust Memorial Day. De schoolvoorstelling Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen door verhalenverteller en Verus-adviseur Guido de Bruin kan daarbij helpen.

Het is een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork, ‘voorportaal’ van Auschwitz en Sobibor. Een aantal (hoge)scholen heeft al ervaren dat de voorstelling leerlingen/studenten (vanaf bovenbouw vo) of leraren en medewerkers indringend bepaalt bij de vraag hoe je zelfs in onmenselijke omstandigheden je menselijkheid kunt bewaren en zelfs anderen kunt inspireren om die terug te vinden.

De voorstelling vertelt het verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork, in de volksmond 'de Joodse SS'. Zo hoopt hij het vege lijf te redden. De ontmoeting met de zachtmoedige 'rebbe' Jeremia Hirsch in barak 52 brengt een ommekeer in hem teweeg die hem uiteindelijk noopt een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

Door elkaar aansluitend aan de hand van gespreksvragen te vertellen over situaties, klein of groot, waarin er ‘iets niet in de haak was’ of waarin iets van waarde of menselijkheid op het spel stond, kan de voorstelling bijdragen aan het gesprek over wat de school beoogt met de vorming van jonge mensen.

Wilt u deze voorstelling op of rond 27 januari op uw school programmeren? Neem dan contact op met Guido de Bruin, gdebruin@verus.nl, 06 15 90 44 26.

VO | MBO | HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs