U bent hier

Roken op schoolplein in 2020 verboden

Roken op het schoolplein is vanaf 1 januari 2020 verboden. De Tweede Kamer nam dinsdag een amendement van CU-Kamerlid Dik-Faber aan dat dat bepaalt. Een voorloper van Verus, Besturenraad, pleitte al in 2007 voor zo’n verbod.

Álle onderwijsinstellingen

Het rookverbod gaat gelden voor alle onderwijsinstellingen, van primair- tot hoger onderwijs. Dik-Faber motiveert in haar amendement dat veel jongeren op het schoolterrein beginnen met roken. “Met een rookvrij schoolterrein wordt een norm neergezet dat roken niet normaal is.”

Stok achter de deur

Uit een onderzoek dat het mulier instituut vorig jaar hield blijkt dat in het primair onderwijs 79% van de schoolterreinen geheel rookvrij is. In het voortgezet onderwijs is dat 53%. Met 6% scoort het middelbaar beroepsonderwijs beduidend lager. Daar zijn de schoolterreinen vooral gedeeltelijk (77%) of niet rookvrij (17%).

Dik-Faber ziet wetgeving als stok achter de deur. “Op 1 januari 2020 zal dit artikel in werking treden, tot die tijd hebben scholen zelf de tijd om een rookvrij schoolterrein te bewerkstelligen.”

Aan de slag?

Gezonde School heeft stappenplannen voor een rookvrij schoolplein.


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs