U bent hier

’Rinnooy Kan geeft vrijheid van onderwijs ten onrechte de schuld van kansenongelijkheid’

Tegen onderwijsvrijheid heeft D66-senator Alexander Rinnooy Kan geen bezwaar. Maar hij denkt wel dat die vrijheid bijdraagt aan een tweedeling in onze samenleving. Verus-voorzitter Wim Kuiper is het niet met die stelling eens, en ging op Radio1 met hem in debat.

Als gevolg van de onderwijsvrijheid sturen ouders hun kinderen naar de school waar de kinderen van hun vrienden ook naartoe gaan, zei Rinnooy Kan maandag bij Dit is de Dag. De kreet ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen vindt hij maar niks, maar daar leidt het huidige systeem wel toe, vindt hij.

Kuiper wees erop dat de senator in juni in de Volkskrant opriep tot verplichte desegregatie. “Het is ook een kans voor een nieuw kabinet om te demonstreren dat het de strijd tegen de schadelijke tweedeling die Nederland belaagt op alle fronten wil voeren”, schreef Rinnooy Kan toen.

Maar dat werkt averechts, wierp Kuiper tegen. Kijk naar scholen in andere landen: ouders die geen gesegregeerde school willen, starten privéscholen, elitescholen. Dát leidt tot segregatie. De Verus-voorzitter roemde ons “uniek mooie bestel met door de overheid bekostigde scholen waar je uit kan kiezen als ouders”. Alle scholen zijn ongeveer even goed.

De bestaande ongelijkheid wordt niet veroorzaakt door onderwijsvrijheid, gelooft Kuiper, maar door de samenstelling van woonwijken en het vroeg selecteren van leerlingen op scholen. 

Luister het gesprek tussen Wim Kuiper en Alexander Rinnooy Kan hier terug

Lees ook de blog van Nico Dullemans hierover: Onderwijs voor reproductie of een nieuw begin? 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs