U bent hier

Rinke Verkerk ziet heftige situaties en hoop op scholen

Tijdens de Week van de Hoop gaat een camerateam langs bij vijftien deelnemende scholen. presentator Rinke Verkerk ging mee op pad. “Zoveel kids zitten in heftige situaties joh.”

Gevloerd maar zo blij. Deze week ben ik op stap geweest met de verslaggevers van de Week van de Hoop. Eerste week ooit, dus nog super onbekend, maar onderwijsvereniging Verus die alle juridische en andere irritante verplichtingen voor 5000 scholen in Nederland op zich neemt, organiseert het. 

Gewoon die kinderen laten shinen

In het voorjaar van 2016 was er een Verusfeestje. Schooldirecteuren gaven aan moe te worden van excelsheets en prestatiedwang op scholen. Zij willen gewoon die kinderen laten shinen en daar is tijd en vertrouwen voor nodig. Ze zeiden dat als je dat geeft - je de mooiste dingen tevoorschijn ziet komen. 

Oké dacht Verus. We nemen tijd. Een week. Het werd de Week van de HOOP. "Hoop is vertrouwen hebben in een goede afloop" zei een kereltje uit groep 6 deze week tegen me. En dat is precies waar 450 scholen zich deze week mee bezig houden. Ze hebben 10 hoopvolle ideeën voor de nieuwe regering opgesteld en aan politici gegeven. Een flashmob op het Binnenhof gedaan. 

De volgende generatie gaat die zee schoon krijgen

Groots. Net als de drie bovenbouwklassen die me deze week hebben uitgelegd wat de plastic soep is en daar op dit moment brieven over aan Rutte schrijven en hun buurt opruimen als een begin. Zij gaan die zee schoon krijgen. De volgende generatie is al in opkomst mensen.

Maar in het klein was het ook niet te doen zo levendig is het om op die scholen te zijn. Ik heb wel twintig rozen teruggekregen die ik hen zelf had uitgedeeld. "Voor jou." "Waarom?" "Omdat ik jou lief vind." Knuffels, kusjes, dansjes, ik kan niet meer haha.

Dat mijn vader weer thuiskomt

En ook in het diep niet. Zoveel kids zitten in heftige situaties joh. Vandaag nog. Een lange meid met blond kroeshaar uit Maastricht. Kan dansen als Beyoncé. In tranen. Moeder. Kanker. Het meisje naast haar is het nog met haar moeder aan het overwinnen. "Hopelijk blijft ze schoon." 

Wat hoop je? "Dat mijn broer geen gekke streken meer uithaalt en thuis kan wonen."
Wat hoop je? "Dat mijn vader weer thuiskomt. We komen uit Syrië maar hij zit nog vast in Marokko."
Wat hoop je? "Dat we elkaar allemaal kunnen liefhebben." - een Turkse moeder

En dan staan daar die leerkrachten. Middenin de feestjes en de shit met hoop daar tussenin. En die zijn trots. Op die kinderen, en de school. EN TERECHT. #ikhebhoop

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs