U bent hier

'Religieuze identiteit maakt scholen aantrekkelijk'

Scholen op een religieuze grondslag zijn absoluut niet achterhaald. Sterker nog, hun identiteit maakt deze scholen aantrekkelijk voor ouders. "Christelijke scholen hebben een 'unique selling point' zoals dat in marketingtermen heet", aldus Taco Visser, adviseur Identiteit bij de Besturenraad. Hij zei dit in een interview met de internetradio Kerken in Keistad.

In het programma 'Ontdekking van de hemel' ging het deze keer over de positie van het christelijk onderwijs in Nederland. Behalve Taco Visser was ook de katholieke theoloog Toke Elshof (Universiteit van Tilburg) te gast bij presentator Frank G. Bosman.

Beide gasten betoogden dat er bij ouders wel degelijk behoefte is aan scholen die hun onderwijs bieden vanuit een religieuze grondslag. Wat een school katholiek of christelijk maakt is, zo vertelde Taco Visser, dat er aandacht is 'voor gemeenschap, voor elkaar, voor religieuze vragen of belangrijke vragen in het leven'.

Wezenlijk
De suggestie van de interviewer dat het religieuze karakter van een school juist ouders ervan kan weerhouden om hun kind er naar toe te sturen, bestreed Visser. Dat wordt namelijk bepaald door welk beeld er is van religie. Als dat een negatief beeld is, dan is het inderdaad vechten tegen de bierkaai.

'Maar als je een beeld hebt van religie dat gaat over wat wezenlijk is in het leven, dat wat ons mensen maakt en ons inspireert, als dat is waar de Bijbel over spreekt, dan is dat een unique selling point. Maar dan moet je dat als school overal in door laten klinken. In je visie, in de praktijk, in oudergesprekken. Dan is het inderdaad iets wat jouw school smoel geeft', aldus Taco Visser. Hij noemde een voorbeeld van een school die zich nadrukkelijk profileert met de christelijke identiteit en waar tegenwoordig een wachtlijst voor is.

Gemeenschap
Christelijke scholen zijn meer dan voorheen bezig met hun identiteit, is de observatie van Taco Visser. En Toke Elshof bespeurt dat ook bij katholieke scholen en bij ouders. Maar ouders kiezen voor katholiek onderwijs 'om hun kinderen kennis te laten maken met de katholieke godsdienst, zonder het instituut en de dogmatiek van de kerk eromheen'.

Taco Visser vult Elshof aan: 'Het mooie is dat je nu de positie en verlangens van ouders schetst. [...] Dat de school wordt gezien als een gemeenschap vind ik een mooi idee. Ik denk dat ouders aanvoelen dat wat we sociologisch al weten - dat de school misschien de laatste plek is waar gemeenschap tussen allerlei categorieën mensen gedeeld kan worden.'

En: 'Er is een grote behoefte om open te praten over religie, zingeving en motivatie. Mijn observatie is dat mensen in een school niet gepolitiseerd zijn en tegenover elkaar staan'.

De uitzending is te beluisteren op www.radiokik.nl

 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs