U bent hier

Religies dromen voor Nederland

Vertegenwoordigers van 5 religies hebben aan prinses Beatrix een boekje met dromen voor Nederland aangeboden. Zij sluiten daarmee aan bij het boek met dromen van individuele Nederlanders dat koning Willem-Alexander bij de troonswisseling ontving. Bij de presentatie, dinsdag in Utrecht, namen leerlingen van de islamitische basisschool Al-Ghazali in Rotterdam de bijdrage van de moslims voor hun rekening.

Schutblad van de hindoes
Het boekje is een initiatief van In Vrijheid Verbonden, een samenwerkingsverband van diverse religies en levensbeschouwingen. De 5 religies hebben hun droom gekoppeld aan een bepaald onderdeel van het boek. De joden bogen zich over de cover, de hindoes over het schutblad, de boeddhisten over het lettertype, de moslims over het leeslint en de christenen over de illustraties.

Verwondering voor inhoud
“De droom van het Jodendom is dat het stukje Goddelijkheid dat in ieder mens is genesteld, naar buiten toe wordt gemanifesteerd”, aldus de bijdrage van de joden.

“Het is mijn droom voor de religie in Nederland dat alle religies wat vaker naar het schutblad van de verstillende verwondering kijken, voordat ze doorbladeren naar de eigen bekende inhoud”, schrijven de hindoes. “En mijn verzoek aan onze Koning is of hij het schutblad, de beschermheer van mijn droom wil zijn en natuurlijk van alle mensen die mooie dromen hebben voor elkaar.”

Oprechte interesse
De droom van de boeddhisten is een “verlichte manier van samenleven”, vanuit “de wetenschap en ervaring dat handelen vanuit fundamentele goedheid onze cultuur verheft en humaniseert”. De moslims hebben zich gericht op hun bijdrage aan “het verhaal van onze kleurrijke samenleving”. “Wij, moslims, dromen van een samenleving waarin wij oprechte interesse hebben in elkaars levensverhalen en er voor elkaar willen zijn, ongeacht welke achtergrond wij hebben.”

Meer illustraties
De bijdrage van de christenen concentreert zich op het verhaal van de barmhartige Samaritaan. “Het is onze droom als christenen voor ons land dat het boek er erg veel mooie illustraties bij krijgt. Levendige plaatjes van barmhartige Samaritanen, mensen die het verlorene zoeken, die hun licht bovenop de kandelaar zetten, jongeren die gaan voor gerechtigheid en dienen in plaats van heersen, mensen die hun leven delen en daardoor laten zien dat God het leven met hen deelt.”

Meer informatie op www.invrijheidverbonden.nl.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs