U bent hier

Raad van State zeer kritisch op uitbreiding instrumentarium voor bestuurlijke handhaving minister OCW

De Raad van State is zeer kritisch op het wetsvoorstel uitbreiding bestuurlijk handhavingsinstrumentarium in het onderwijs. Met deze wet wil het kabinet dat het makkelijker wordt om in te grijpen als een school ernstig onder de maat presteert. De ministers Slob en Van Engelshoven schreven aan de Tweede Kamer met voorstellen te komen om sneller en adequater te kunnen optreden. Volgens de Raad van State ontbreekt nut, noodzaak en proportionaliteit van het voorstel.

Zwaar geschut

Al eerder constateerde Miek Laemers, emeritus hoogleraar onderwijsrecht, dat er met heel zwaar geschut naar voren wordt gekomen, terwijl wetgeving niet bedoeld is om incidentenproblematiek aan te pakken. Ook de profielorganisaties zetten vorig jaar in een brief vraagtekens bij nut en noodzaak van de uitbreiding van het handhavingsinstrumentarium. Nu reageert de Raad van State dus in dezelfde lijn. Volgens de Afdeling advisering ontbreken een goede probleemanalyse en een evaluatie van het bestaande instrumentarium: “Zolang nog niet is onderzocht en gemotiveerd of en in hoeverre uitbreiding van het instrumentarium noodzakelijk is, zou de regering het wetsvoorstel nog niet moeten indienen. Als de regering het voorstel op termijn toch wil indienen, dan moet zij in het voorstel voor de (spoed)aanwijzing nadere eisen, specificaties en waarborgen opnemen.”

Verus en andere profielorganisaties reageerden eerder ook al op dit wetsvoorstel in een kritische brief. Lees deze hier.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs