U bent hier

Prominente bijdrage leerlingen aan Prinsjesdagviering

Voor de jaarlijkse ‘interlevensbeschouwelijke’ viering op de ochtend van Prinsjesdag hebben tientallen leerlingen gedichten over vrede geschreven. Twee leerlingen van CBS De Hofvijver in Zoetermeer lazen hun gedicht tijdens de viering voor. Veertig gedichten zijn gebundeld in een boekje dat alle aanwezigen in de Grote Kerk in Den Haag aangeboden kregen. U kunt het boekje hier bestellen.

Vrede vanzelfsprekend
De Besturenraad was voor de vijfde keer betrokken bij de Prinsjesdagviering, waarin diverse religieuze gemeenschappen en het Humanistisch Verbond de aanwezige leden van het kabinet en het parlement hun boodschap meegeven. Ruim vierhonderd leerlingen van christelijke, openbare en islamitische scholen (po en vo) woonden de viering bij.

De afvaardiging van het kabinet, onder wie premier Rutte, was dit jaar helaas vrij minimaal. “Meneer Rutte, ik wil dat vrede vanzelfsprekend wordt”, dichtte Maaike Hes, leerling van het Hermann Wesselink College in Amstelveen. De premier toonde zich volgens rabbijn Soetendorp, voorzitter van de inhoudelijke voorbereidingscommissie van de viering, zeer ingenomen met de bijdragen van de leerlingen.

Respect voor je vijand
De bundel getuigt van het geloof van jongeren dat vrede mogelijk is, maar ook van hun besef dat vrede veel vraagt. “Vrede heeft veel verschillende betekenissen”, dichtte Larissa Baan, leerling van CSG Melanchthon in Bergschenhoek. “Heb respect voor je vijand / Wees trots op wat je doet / Blijf bij jezelf, wees zeker van wat je doet / Wees vrij zoals een vogel, besef wat je hebt / Alles komt goed.”

“Respect voor je vijand – dat is heel moeilijk én heel belangrijk”, reageerde Soetendorp. “Bedankt voor dat inzicht.”

Speciale rol
In haar toespraak tijdens de viering benadrukte Marga Martens van de Bahá’í Gemeenschap Nederland dat van alle mensen wordt gevraagd een steentje bij te dragen aan “Gods vredesplan”, in het bijzonder “kinderen en jeugd met een hoge morele standaard door opvoeding en goed onderwijs. Aan jongeren is een speciale rol toebedeeld. In hen zien we onbaatzuchtigheid, een scherp gevoel voor rechtvaardigheid en het verlangen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld.”

WAAR IS DE LIEFDE?

Waar is de liefde die de mensen verbindt?
Waar is de liefde die de oorlog overwint?
Waar is de liefde die vrede maakt?
Mijn vrede en liefde wil ik wel delen
Door erover te denken zal ik me niet vervelen
Misschien is er een reden
Doordat mensen elkaar niet zien
zoals ze echt zijn
Maar dat betekent niet
dat er geen andere mensen mogen zijn

Bridget Oboh, groep 8 CBS De Hofvijver Zoetermeer

 

 


Prinsjesdagviering 2013 in de Grote Kerk in Den Haag

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs