U bent hier

Prof. Goodijk: ‘Meer professionalisering Raad van Toezicht’

“Laten we leren van de fouten die de semipublieke sector maakte met zijn Raad van Toezicht”, bepleit Prof. dr. ir. Rienk Goodijk. De hoogleraar Governance is hoofdspreker op de netwerkbijeenkomst voor bestuurders en toezichthouders die de Besturenraad op 1 december organiseert. Goodijk vindt dat er meer mag worden gevraagd van toezichthouders.

Meedenken
Het gebeurt te vaak dat toezichthouders alleen op afstand controleren en de financiën bewaken, vindt Goodijk. “De Raad van Toezicht moet aandacht hebben voor zijn generatieve taak: meedenken over strategische ontwikkelingen van de onderwijsorganisatie.”

Te veel op afstand
De professor heeft wel hoop voor de toekomst: het RvT-model is in veel onderwijsorganisaties nog jong. “Van oudsher had het onderwijs veelal te maken met vrijwilligers. Maar het is nu tijd om professionaliteit te verwachten van de toezichthouders. We kunnen lering trekken uit bijvoorbeeld de zorg en woningcorporaties. Die zijn in de jaren ’90 overgegaan naar  een RvT-model. Bij hen echter zijn de toezichthouders te veel op afstand komen te staan.”

Professionaliteit
Hoe dat in het onderwijs voorkomen kan worden? “Stel hogere eisen aan de taakomschrijving. Discussieer over de taak van je Raad van Toezicht en eis professionaliteit.” Maar professionaliteit kost geld. “Scholen zitten vaak krap in hun middelen, maar het is wel noodzakelijk dat zij geld uittrekken voor hun toezichthouders. Ik zie ook te weinig aandacht voor het opleiden van toezichthouders. De fouten van de zorg en woningcorporaties moeten in het onderwijs voorkomen worden.”

Netwerkbijeenkomst
Wilt u met Goodijk, onze adviseurs en andere bestuurders en toezichthouders van gedachten wisselen over de taak van de Raad van Toezicht en de wijze waarop deze kan professionaliseren? Meld u dan aan voor onze netwerkbijeenkomst op 1 december.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs