U bent hier

Practoraat Verschillen Waarderen staat voor onderzoek en verbinding

De Stichting ‘Ieder mbo een practoraat’ bestaat 5 jaar. Vijf practors schoven aan voor een inspiratie- en luisterlunch bij minister Van Engelshoven. Onder hen Birgit Pfeifer, practor Verschillen Waarderen. Zij onderzoekt hoe je een school inclusiever kunt krijgen én legt verbinding tussen mbo en maatschappij.

Het practoraat Verschillen Waarderen is anders dan andere practoraten omdat het door acht christelijk mbo’s (verenigd in de Federatie Christelijk MBO) geïnitieerd is.

Vaak wordt in practoraten naar antwoorden gezocht op vragen vanuit het werkveld, legt Pfeifer uit. Maar haar practoraat is voortgekomen uit de maatschappelijk vraag wat mbo’s tegen radicalisering doen. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe inhoudelijke gedrevenheid kan leiden tot samenwerking.”

Onderzoek en ontmoeting

Op www.verschillenwaarderen.nl is te zien wat het practoraat allemaal doet. En dat is een hele waslijst. Aan de ene kant is Pfeifer bezig met onderzoek en publiceert ze over inclusiviteit. Maar het practoraat organiseert ook ontmoetingen, tussen scholen, met instellingen, musea… “Onlangs nog gaf ik een workshop op de leiderschapsdag van ROC Friesche Poort, en een lezing namens Landstede MBO voor ruim 900 docenten uit het voortgezet onderwijs”, illustreert Pfeifer, “maar ik ben ook aan het onderzoeken of we samen met sportverenigingen een aanbod kunnen ontwikkelen voor trainers van de jeugd, in omgaan met diversiteit. Het practoraat legt de verbinding tussen mbo en samenleving.”

De ene school wil haar wel elke week over de vloer hebben, de ander weet haar nog te weinig te vinden, vertelt Pfeifer.

De minister was enthousiast. Van Engelshoven zegde toe de verbinding te zoeken tussen de practoraten en andere ministeries. Ook komt er een volgende lunchafspraak.

Meer weten over het practoraat? Kijk op www.verschillenwaarderen.nl

MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs