U bent hier

Politiek wil keuzevrijheid ouders niet inperken

De grote politieke partijen hebben keuzevrijheid voor ouders hoog in het vaandel staan. Dat bleek tijdens het eerste landelijke debat voor de gemeenteraadsverkiezingen, bij Pauw & Witteman. Opmerkelijk: alleen fractievoorzitter Samson vindt dat de politiek ouders ‘een handje kan helpen’ bij hun schoolkeuze. Zijlstra, Pechtold, Roemer en Buma willen de keuzevrijheid niet inperken.

De overheid mag bepalen naar welke school een kind gaat. Dat was de stelling die de vijf politici werd voorgelegd. Aanleiding voor deze stelling vormt de wens om segregatie in het onderwijs tegen te gaan.

Ouders kiezen
Pechtold (D66) benadrukte dat keuzevrijheid voor ouders om te beslissen waar hun kind naar school gaat, een grondrecht is. Daarin sturen mag de overheid niet. “Waar we wel voor kunnen zorgen is dat alle scholen goed zijn. Ik weiger te denken in het beeld van witte en zwarte scholen.”

Ook CDA-lijsttrekker Buma benadrukte het belang van de vrijheid van onderwijs. “Wie kiest welke school het best is voor jouw kind? Dat doen de ouders. Zo geef je invulling aan een grondrecht.”

Zijlstra (VVD) benoemde dat schoolkeuze “alleen voor de ouders” is. Roemer (SP) beaamde dat een school idealiter een afspiegeling van de wijk is, “Maar ik torn niet aan de keuzevrijheid van ouders”.

Keuzevrijheid een beetje beperkt
Hun PvdA-collega Samsom echter, wil wel ‘een handje helpen’ om te voorkomen dat ouders ‘op een of andere manier een zwarte of witte school creëren’.

“Daar kun je wel een handje bij helpen door bijvoorbeeld ouders voorrang te geven bij scholen in hun buurt”, zei de fractievoorzitter, verwijzend naar het nieuwe Amsterdamse aanmeldbeleid. Hij had het over “een beetje sturing om dit soort problemen (segregatie, red.) te voorkomen.” “Dan is de keuzevrijheid een beetje beperkt, dat klopt.”

Samsom noemde het ook “een van de problemen dat scholen hun denominatie gebruiken om kinderen buiten te houden”. Dat leidt zijns inziens tot segregatie.

Bekijk debat
Bekijk hier het debat bij Pauw & Witteman (vanaf 43.07).

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs