U bent hier

Politiek wil inhuren leraren via detacheringsbureaus terugdringen

Het bedrag dat scholen uitgeven aan personeel dat via detacheringsbureaus is ingehuurd is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Een leraar kost via zo’n uitzendbureau tot anderhalf keer zoveel. De Tweede Kamer wil inzicht in de cijfers en afspraken met schoolbesturen.

Het lerarentekort is een gouden kans voor detacheringsbureaus om geld te verdienen aan het uitzenden van leraren. Ze beloven kandidaten een hoog salaris, leaseauto en betalen, zoals in Amsterdam, soms zelfs een deel van hun huur.

Afspraken met schoolbesturen

De Tweede Kamer vindt het een zorgelijke ontwikkeling. Dinsdag nam de Kamer drie moties aan die tot doel hebben detachering van leraren tegen te gaan. Allereerst een motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) om inzichtelijk te maken hoeveel geld schoolbesturen nu uitgeven aan personeel dat niet in loondienst is en dit uit te splitsen naar personeel en bestuurders. Daarnaast moties van dezelfde Kamerleden en Michel Rog (CDA) om afspraken te maken met schoolbesturen het gebruik van uitzendbureaus tot een absoluut noodzakelijk minimum te beperken dan wel tegen te gaan.

De laatste strohalm

De vraag is natuurlijk of afspraken met schoolbesturen leiden tot minder inhuur van gedetacheerde leraren. Uit alle gesprekken die wij hierover met scholen hebben wordt duidelijk dat inhuur van leraren via peperdure detacheringsbureaus de allerlaatste strohalm is. Daarvoor hebben directeuren al alles uit de kast getrokken om tot een oplossing te komen die een minder grote aanslag op hun budget betekent.

Lees ook

Lerarentekort - Kun je dan nog eisen stellen aan de identiteit?

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs