U bent hier

Plant morgen een boom! ‘Het protestantse geluid mag gehoord worden’

“Het protestantse geluid mag gehoord worden”, antwoordt Jan van der Stouwe op de vraag waarom zijn CBS Prins Willem Alexander morgen, Hervormingsdag, een appelboom plant. Verus gaf meer dan 25 scholen een appelboom omdat zij deelnemen aan 500 schools reformation. 

500 schools reformation is een wereldwijd netwerk van christelijke scholen rond de viering van 500 jaar Reformatie in 2017.

Hier en nu

“Ik ben altijd wel in voor internationale contacten”, vertelt de directeur van de Elburgse school over zijn deelname aan 500 schools reformation. “Hoewel dat contact nu niet eens zozeer aan de orde is. Bovendien sprak de gedachte me wel aan: Luther zegt dat hij een boom zou planten als hij wist dat morgen de wereld verging. Met andere woorden: laat je niet beheersen door alle slechte dingen, maar concentreer je ook op het hier en nu en vervul je taak en opdracht.”

Het mag wel wat feller

“Dat sluit aan bij mijn eigen, persoonlijke beweging school te willen zijn in deze tijd. Met de waarden en normen die wij uitdragen in onze eigen setting. We willen onze identiteit meer profileren. De Prins Willem Alexanderschool zit in Elburg in een gebied met een diversiteit aan basisscholen.” Wat Van der Stouwe betreft mag het protestantse geluid meer gehoord worden. “We zouden meer besef of lef (jiddisch voor hart) moeten hebben dat je er als christelijke school - maar nog meer als man en vrouw voor de klas - nog steeds toe doet. Jij bent het voorbeeld door wat je doet en wat je zegt! Het mag wel wat feller. Ons geluid wordt naast alle geluiden die er zijn wel eens ‘onder de korenmaat’ gestoken. In Bijbelse termen gesproken.”

Identiteit als kans

Identiteit en profilering van de school zijn ook onderwerp van gesprek tussen Van der Stouwe en zijn bestuur, vertelt hij. “We zijn een éénpitter, de lijnen met het bestuur zijn kort. Ik zie identiteit als een kans, iets waarmee je je kunt profileren. In het kader van 500 schools reformation: Reformatie doet aan reformatorisch denken en dat heeft in ons gebied ander associaties. Het protestantse geluid mag wel wat meer op de voorgrond komen.”

Jaarlijks is in de bovenbouw aandacht voor hervormingsdag, vertelt Van der Stouwe. Morgen wordt de boom geplant, in een pot in de hal van de school. Groep 8 is daarbij aanwezig. Verder hoopt de schooldirecteur via het internationale netwerk van christelijke scholen wat correspondentie te ontwikkelen met Duitse of Belgische scholen. “Dat zou ik een verrijking van het netwerk vinden.” 

Doe mee

Verus participeert in het project Schools500reformation. Zet uw school op de kaart via www.schools500reformation.net, laat het ons weten en krijg volgend jaar ook een appelboom van ons! Mail naar Guido de Bruin, gdebruin@verus.nl.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs