U bent hier

Oppositie Kamer wil bezuinigingen achterstandenbeleid opschorten

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer proberen de bezuinigingen op het onderwijsachterstandenbeleid op te schorten. De Kamerleden willen eerst meer duidelijkheid krijgen over de grootte van de doelgroep én weten hoeveel middelen er nodig zijn om de achterstanden bij deze kinderen weg te werken. Dat is althans de strekking van twee moties die vanmiddag werden ingediend.

Aanleiding voor het VSO achterstandenbeleid was de brief van mei 2017 waarin staatssecretaris Dekker aankondigde de invoering van de nieuwe verdeelsystematiek nog even uit te stellen. Tegelijkertijd gaan de gemeenten wel 11% minder gaan ontvangen voor het onderwijsachterstandenbeleid. Voor SP-Kamerlid Peter Kwint aanleiding om een VSO aan te vragen. 
 
De Kamerleden dienden vier moties in:
  • Kwint diende namens SP, PvdA, GL en DENK een motie in om de bezuiniging van 65 miljoen euro op onderwijsachterstandenbeleid in ieder geval voorlopig op te schorten en de beslissing hierover aan een nieuw kabinet over te laten.
  • Tunahan Kuzu diende namens DENK een motie in om alle ‘no regret maatregelen’ uit het interdepartementaal beleidsonderzoek over te nemen en uit te voeren.
  • Lisa Westerveld (GL) diende namens GL, SP, PvdA, DENK en SGP een motie in om niet bij voorbaat te bezuinigen op het achterstandenbeleid zolang nog onduidelijk hoe groot volgens de verbeterde indicator de doelgroep is en hoeveel middelen er nodig zijn om de achterstanden bij deze kinderen weg te werken.
  • Tot slot diende Westerveld een motie in namens GL, SP, PvdA en DENK om scholen te compenseren voor de leegloop van de gewichtenregeling.
 

Geen financiële dekking

Staatssecretaris Dekker ontraadde deze moties omdat er geen financiële dekking is. De begroting is vastgesteld door de Kamer en daarin zijn de bezuinigingen op het onderwijsachterstandenbeleid opgenomen.
PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs