U bent hier

Opnieuw PvdA-zorgen om schaduwonderwijs. Dit keer in het hoger onderwijs

Schaduwonderwijs speelt niet alleen in het primair- en voortgezet onderwijs. Aankomende studenten laten zich door prijzige commerciële stoomcursussen voorbereiden om uit te blinken op selectiedagen, constateert PvdA-Kamerlid Amma Asante. Ze stelt Kamervragen.

Rondetafelgesprek 

Volgende week vindt op initiatief van Asante’s partijgenoot Joyce Vermue een rondetafelgesprek over schaduwonderwijs plaats. Daarbij schuiven geen vertegenwoordigers uit het hoger onderwijs aan. 

Kansenkloof 

Asante is van mening dat dure commerciële stoomcursussen die studenten voorbereiden op de selectieprocedures in het hoger- of universitair onderwijs, bijdragen aan een kansenkloof. Mensen met lagere inkomens zullen hier immers geen of minder gebruik van kunnen maken.

Selectie leidt tot ongelijkheid

Het Kamerlid is sowieso kritisch op de ‘selecterende maatregelen’ in het hoger onderwijs. Die werken ongelijkheid in de hand, stelt zij, “aangezien aspirant studenten uit hoger sociaaleconomische milieus meer mogelijkheden hebben om zich hierop voor te bereiden, dan potentieel gelijkwaardig getalenteerde studenten met minder financiële mogelijkheden”. 

Minister Bussemaker wordt door het PvdA-Kamerlid gevraagd om maatregelen om schaduwonderwijs in het hoger onderwijs te ontmoedigen, “ter borging en bevordering van gelijke kansen in het onderwijs”.

HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs