U bent hier

Oordeel ‘excellent’ steeds meer onder druk

De oordelen goed en excellent worden geschrapt voor het hoger onderwijs en ook het voortgezet onderwijs wil af van het predicaat ‘excellent’. Verus is al lange tijd kritisch over deze predicaten. Dat de inspectie waardeert of een school ‘goed’ of ‘excellent’ is, beoordelen scholen ook als een van de minst populaire maatregelen uit het regeerakkoord, zo bleek uit onze ledenpeiling.

Vorige maand steunde een brede Kamermeerderheid het voorstel van de SGP om het gedifferentieerde oordeel van ‘goed’ en ‘excellent’ voor het hoger onderwijs af te schaffen. “De overheid moet bepalen of een product voldoet aan de normen, over de smaak oordeelt de samenleving”, motiveerde SGP-Kamerlid Bisschop. De NVAO en de Inspectie van het onderwijs, die de oordelen moesten geven, voelden al niks voor de oordelen. 

VVD geeft zich niet gewonnen

De VVD-fractie stond praktisch alleen in haar verweer dat sommige opleidingen nu eenmaal een zes zijn en anderen een negen, en dat we het beestje gewoon bij zijn naam moeten noemen. Kamerlid Tielen diende daarom nog een motie in om tóch excellentie tot uitdrukking te kunnen laten komen

Voortgezet onderwijs wil van predicaat af

De VO-raad en AVS noemen het predicaat excellent voor het voortgezet onderwijs intussen ‘verwarrend’. VO-raad-voorzitter Paul Rosenmöller wil van het predicaat af

Maffe predicaten

Al voor de invoering van de predicaten waren Kamerleden en Verus kritisch. Vorig jaar nog noemde D66-Kamerlid Paul van Meenen de predicaten ‘maf’ en ook toen botste hij met name met de VVD. Verus hoopt dat de Kamer nu ook luistert naar de kritiek vanuit het voortgezet onderwijs, zoals ze dat deed bij het hoger onderwijs.

VO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs