U bent hier

Ook kinderen waken voor het klimaat

Het lijkt wel alsof Pieter de encycliek Laudato Si van paus Franciscus heeft gelezen. “De aarde is ons huis”, zegt hij tegen een verslaggever van het Jeugdjournaal. “En je huis maak je niet kapot.” Het klinkt als een echo van de zorg voor “ons gemeenschappelijk huis” die de paus bepleit.

Pieter uit zijn zorgen terwijl hij met andere kinderen uit De Bilt en Utrecht voor het hek van het Catshuis staat. Daar houden de Klimaatwakers al sinds 19 april een doorlopende wake voor een “rigoureus en rechtvaardig klimaatbeleid in het regeerakkoord”. Pieters broer Bram Zeilmaker (9) heeft het initiatief genomen om er vrijdag 27 augustus een kinderwake van te maken.

Voordat ze bij het Catshuis aankomen, hebben de kinderen bij de ingang van de Trêveszaal voor het begin van de ministerraad al enkele bewindslieden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor een doortastender klimaatbeleid. “Ze steken hun kop in het zand”, zo motiveert Bram de noodzaak van zijn actie.

Prinsjesdag

Die sluit mooi aan bij de oproep van Verus aan scholen in het po en vo om in de aanloop naar Prinsjesdag met hun leerlingen aandacht te vragen voor het klimaat. Van een kleurplaat tot een brief, rap of spoken word, gericht aan Rutte – meer informatie over deze vormen is te vinden op http://start.verus.nl.

Daarbij laten we ons inspireren door de jaarlijkse Prinsjesdagviering. Mensen van verschillende religies en levensbeschouwingen geven regering, Kamerleden en samenleving op de ochtend van Prinsjesdag een boodschap mee. Dit jaar is het thema ‘Omhels het leven!’ Wat betekent het om het leven met alle mooie en minder mooie kanten te omhelzen? Wat betekent het om ál het leven op aarde te omhelzen? Wat vraagt dat van ons?

Bekijk de Jeugdjournaal-video over de klimaatwake

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs