U bent hier

Onderwijstrends en de verzekeringsrisico’s: hoe zit het met gebruik van drones?

Eindelijk kunnen de adviseurs van Verus de leden weer fysiek ontmoeten. Digitaal met elkaar in contact komen was leuk maar een persoonlijke ontmoeting heeft toch echt de voorkeur. Een leuke bijkomstigheid hierbij is dat we weer ‘live; zien wat er op scholen gebeurd. Zo ook bij een middelbare school waarbij les gegeven werd met een drone. De drone werd onder meer ingezet om filmpjes te maken van natuurgebieden voor aardrijkskunde. Maar ook worden er drones gebouwd om er daarna mee te vliegen. 

De leraar, de leerlingen maar ook de adviseur van Verus hadden volledig hun aandacht bij de les. Maar het gevaar bij het gebruik van drones is de mogelijkheid tot onverhoopte schade. Denk aan schade aan derden zoals een voorbijganger die per ongeluk wordt geraakt of schade aan de drone zelf. Dit is niet gedekt binnen de huidige aansprakelijkheidsverzekering en kan hier ook niet op meeverzekerd worden. Hiervoor dient een aparte droneverzekering afgesloten te worden.

Regelgeving

Ook kan er schade ontstaan aan de leerkracht of leerlingen die de drones besturen. Als werkgever kan je hiervoor aansprakelijk zijn. Om dit risico wel te verzekeren, kan er een clausule op de aansprakelijkheidsverzekering opgenomen worden. Ook is er een vergunning/registratieplicht voor drones van toepassing. Per 31 december 2020 is er eveneens een Europese regelgeving voor drones.

In onderstaand filmpje van het RDW wordt helder uitgelegd wat deze regelgeving voor jou betekent.

Wil je meer weten over het verzekeren van een drone of de risico’s bij het gebruik van drones? Neem dan contact op met Carola van der Meeren.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs