U bent hier

Onderwijsminister op inspiratietour naar vakschool Cibap

Bij hun start als minister verwelkomde Verus de bewindspersonen met twee mooie lampen, gemaakt door een student van vakschool Cibap. De uitnodiging daarbij: Steek je licht op in het onderwijs! We organiseren een inspiratietour van werkbezoeken aan onze leden. Maandag was de aftrap: minister Van Engelshoven ging naar vakschool Cibap.

Wel goed hoor! Je volgt een mbo-4-opleiding bij vakschool Cibap en binnenkort gaat je zelf ontworpen lamp in productie. De onderwijsministers hadden de lamp bij hun aantreden al ontvangen van Loes Ypma. Minister Van Engelshoven beloofde in ruil daarvoor een bezoek bij Cibap en die belofte loste zij maandag in.

Een trotse Coby Zandbergen, voorzitter van het College van Bestuur, laat de kunstwerken zien van de studenten: een ladekast met een kapstok waaraan een fiets gehangen kan worden, de boom met laden en een stoel geïnspireerd op tuinhekjes op Urk.

Duurzaam is alweer uit

Studenten zijn de creatieve professionals die leren met opdrachtgevers omgaan en docenten begeleiden en sturen dat proces. Studenten leren omgevingsbewust te zijn. Duurzaam is alweer uit, tegenwoordig is het omgevingsbewust. Je maakt een product, maar ook afval. Of, de prijs van je product heeft gevolgen voor wat je leveranciers kunt betalen of de materiaalkeuze.

School, stad, bedrijven

Wat ook opvalt is de samenwerking in Zwolle. Verus ziet de school als leergemeenschap, maar in Zwolle doet de stad en zijn omgeving mee: bijvoorbeeld veertig bedrijven en acht onderwijsinstellingen waardoor een community e-commerce kan ontstaan. Bedrijven hebben behoefte aan personeel met goede ICT-kennis, studenten leren meer over ondernemerschap, docenten worden weer cursisten en in de opleiding ontstaan crossovers met ICT, vormgeving en detailhandel. Een win-win-win-situatie.

Cibap is een inspirerend voorbeeld wat er mogelijk is als je talenten goed benut en samenwerkt.

 

Verus bood de ministers Van Engelshoven en Slob bij hun aantreden een inspiratietour aan. Dit was het eerste bezoek dat in het kader van deze inspiratietour werd afgelegd.

Beeld: Mark Monsma, Cibap

MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs