U bent hier

Onderwijsfilmfestival dankzij de uit de hand gelopen hobby van de rector

Als gepassioneerd verzamelaar sprokkelden hij en een vriend zo’n 300 onderwijsfilms bij elkaar. En die wil Hans Neven niet voor zichzelf houden. Op 25 november organiseert de rector op zijn Comenius College samen met PCPO Capelle – Krimpen, RVKO en OPOCK  een onderwijsfilmfestival voor alle medewerkers van zijn school en het basisonderwijs. “Sommige films geven zo’n inspirerend en prachtig beeld. Dat wil ik mensen laten zien.”

Het is niet voor het eerst dat Neven een onderwijsfilmfestival organiseert. Vijf jaar geleden begonnen Henk Sissing en hij daar als onderwijsliefhebbers aan. Samen zagen ze
in 2002 Être et Avoir en gingen op zoek naar andere onderwijsfilms. Die zoektocht is volledig uit de hand gelopen, zo zeggen ze zelf. 

Na een onderwijsfilmfestival in Rotterdam volgde er één rond het bezoek van de Japanse meester Kanamori aan Nederland op het Comenius filmfestival. En nu dus samen met de collega’s van het basisonderwijs in Capelle, Krimpen en Nieuwerkerk op 25 november het derde  Comnius Onderwijs FilmFestival (COFF). 

Gevoed worden

Neven vertelt vol vuur over ‘zijn’ films. “Ik geloof hier ook echt in. Wie werkt in de onderwijssector, leeft in een glazen huisje. Soms komen we niet zo goed in het nieuws. We hebben het júist daarom nodig zelf gevoed te worden. Ik vind dat leuk en belangrijk.” 

Sjouwen met een schoolbord

Hij vertelt bijvoorbeeld over Blackboards, een documentaire over Afghaanse leraren die met het krijtbord op hun rug door de Afghaanse bergen trekken tegen het decor van de oorlog die toen woedde. Ze gaan in dorpjes op zoek naar kinderen die willen leren lezen en schrijven. 

“Wie dat ziet moet wel onder de indruk raken. In het Nederlandse onderwijs lopen we wel eens te klagen over een ontbrekend stopcontact in het lokaal. Maar wat hebben we het eigenlijk ontzettend goed! Ik hoor mensen die zo’n film zien helemaal enthousiast terugkomen.”

Op 25 november is er één hoofdfilm en kunnen de ongeveer 300 deelnemers, na een koffietafelgesprek over die film, kiezen uit een palet van films in twee keuzerondes. Het doel van de dag: “een cadeautje voor alle medewerkers en vooral een beetje inspiratie”. Thema van het onderwijsfilmfestival is Overtref jezelf.

Zoektocht naar een school

Deelnemers kunnen bijvoorbeeld kijken naar een Afghaans meisje. In Buddha Collapsed Out of Shame zie je haar zoektocht naar een school. Ze loopt en loopt tot ze vindt wat ze zoekt: een openluchtschooltje met een onderwijzer die naast een rivier de kinderen lesgeeft. “Buitengewoon vertederend. Hoe graag dat kind naar school toe wil.” 

Binding

Nevens persoonlijke favoriet? Daar hoeft hij niet over na te denken: Children full of life, over de Japanse Kanamori. “Die heeft zoveel indruk gemaakt. Voor mij komt in die film de kern van onderwijs naar voren: binding. Onderwijs gaat vooral over dat je iets met kinderen hebt. Dat je een band opbouwt en op grond daarvan samen met kinderen gaat leren. 

De onderliggende assumptie is natuurlijk: als je die band niet opbouwt, komen kinderen niet tot leren. Dat herken ik heel erg. Als je een lerende relatie opbouwt met elkaar overtreffen kinderen zichzelf echt. Dat zie ik op mijn school ook gebeuren. Niet altijd, elke dag, niet bij iedereen. Maar het gebeurt wel. Zeker.”

Meer weten over Neven en Sissing en wat zij organiseren? Kijk op www.onderwijsfilmfestival.nl

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs