U bent hier

Onderwijs probeert niet van oude docent af te komen

Oudere leraren lopen geen groter risico werkloos te raken dan jongere collega’s. Dat antwoordt minister Bussemaker op Kamervragen. Aanleiding vormde berichtgeving in Trouw, dat scholen er “alles aan doen om van oudere leraren af te raken”. De Besturenraad reageerde al eerder dat beeld niet te herkennen. 

‘School doet alles om van oudere leraar af te raken’, zo opende dagblad Trouw in december. De Besturenraad herkende zich niet in het bericht. Wij zien bij onze scholen dat er hard wordt gewerkt aan kwaliteit. Professionalisering van docenten is daar onderdeel van. 

Kamerleden Mohandis (PvdA) en Klein (50PLUS) stelden vragen over het ontslag van oudere leraren.

Stijging van de instroom
De minister antwoordde maandag dat UWV-cijfers een stijging van de instroom in de WW laten zien van zowel oudere als jongere leraren. Er kan niet worden gesteld dat oudere leraren relatief vaak worden ontslagen, schrijft Bussemaker.

Tijdelijke contracten
Ter illustratie: een leraar van 55 jaar of ouder in het primair onderwijs liep in de eerste 3 kwartalen van 2013 een kans van 2,8% ontslagen te worden. Voor een collega van 35 jaar of jonger was die kans 7,6%. In het voortgezet onderwijs zijn de verhoudingen 2,1% (oudere leraren) en 3,3% (jongere leraren).

Overigens is de hogere instroom in de WW door jongere leraren deels te verklaren door de afloop van tijdelijke contracten aan het einde van het schooljaar. Een deel van deze leraren kan in het nieuwe schooljaar weer aan de slag, aldus de minister.

Krimp en bekostiging
Al met al stijgt het aantal WW-uitkeringen in het onderwijs. En wel om twee redenen, schrijft Bussemaker:

  1. De daling van het aantal leerlingen (in het primair onderwijs)
  2. Scholen brengen nu de formatie in lijn met de bekostiging

Scholen verantwoordelijk
De minister wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor een goed personeelsbeleid bij de scholen ligt.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs