U bent hier

‘Onderwijs leent zich niet goed voor participatiewet’

Dat het onderwijs achterblijft bij de banenafspraken? Geen wonder, vindt Hans Nijdeken, bestuurder van het Tabor College in Hoorn. Want hij heeft gemerkt dat de school zich niet goed leent voor deze participatiewet. “De heer Spigt stelt dat van een hulpconciërge iedereen blij wordt, maar van twaalf hulpconciërges kan dat helaas niet gezegd worden.”

Nijdeken nam contact op naar aanleiding van een interview met banenafspraak-aanjager Hans Spigt, vorige week. “In het interview staat in iedere zin opgenomen (vooral impliciet, maar niet minder helder) dat het onderwijs zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen en er met smoesjes probeert af te komen. Ik ben van mening dat dit het onderwijs, en in ieder geval het Tabor College, geen recht doet”, schreef Nijdeken.  

Core business is lesgeven

Aan de telefoon licht de bestuurder toe zijn uiterste best te hebben gedaan en nog steeds te blijven doen om te voldoen aan de Participatiewet. Met zo’n 360 fte aan medewerkers zou hij 12 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten aannemen. 

“De banen die wij in het onderwijs hebben zijn lang niet allemaal makkelijk in te vullen met mensen uit de Participatiewet”, zegt Nijdeken. “Onze core business is immers lesgeven. We zijn geen groenbedrijf dat iemand extra mee kan nemen om te schoffelen.” En toen het Tabor College een functie bedacht voor relatief gemakkelijke werkzaamheden, bleek het werk al snel te complex. 

Te hoog loon, geen tegemoetkoming

Bovendien kan en mag geen sprake zijn van verdringing van zittend personeel (“en dat wil ik ook helemaal niet”) dus de medewerker die ooit via een Melkertbaan binnenkwam en nog steeds hetzelfde werk doet, valt niet onder de Participatiewet. Iemand die voor koffie zorgt hebben ze al. “Die kan en wil ik niet ontslaan.” En op 12 hulpconciërges zit het Tabor College niet te wachten. 

“Ondertussen zitten mensen wel snel in de cao voor het voortgezet onderwijs”, weet Nijdeken inmiddels. “En dan is het inkomen te hoog voor de Participatiewet.” Kortom: bij een te hoog loon, geen tegemoetkoming vanuit het Rijk. “Dan heb ik iemand additioneel aangenomen die teveel verdient. De berekening van meneer Spigt van 750 euro voor een medewerker uit de participatiewet, klopt dus van geen kanten.”

Mensen aannemen bij krimp

2,5 fte bij Tabor wordt nu vervuld door medewerkers uit de Participatiewet, maar bij één van de medewerkers ziet het er nu naar uit dat het toch niet gaat lukken. “Hoe ik deze wet ook een warm hart toedraag, het is ook lastig uit te leggen in een regio waarin banen door krimp onder druk staan, dat ik mensen uit het doelgroepenregister moet gaan aannemen.”

Wat hij echt onrechtvaardig vindt: dat er boetes aankomen als je je best doet om je aan de banenafspraken te houden, maar het door omstandigheden niet haalt. “Dat haalt bij mij het enthousiasme weg.” 

Boetes zijn stok achter de deur

We vroegen aanjager Hans Spigt hoe het zit met de boetes voor werkgevers die niet aan de Participatiewet voldoen. Hij laat weten dat pas wanneer de Quotumwet wordt geactiveerd, er boetes kunnen worden uitgedeeld aan werkgevers die onvoldoende werkplekken voor de doelgroep hebben gerealiseerd. “Deze plekken worden per individuele werkgever bepaald en dan tellen ook mensen mee die al eerder door werkgever zijn geplaatst”, aldus Spigt. “Daarnaast zal de Quotumwet pas aan de orde zijn als de hele overheids- & onderwijssector en/of private sector de taakstelling niet realiseert.”

De Quotumwet is dus ‘de stok achter de deur’ van de Banenafspraak als er te weinig werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking worden gerealiseerd.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs