U bent hier

Onderwijs is niet ‘hoog’ of ‘laag’

We moeten af van de termen ‘hoog’ en ‘laag’ onderwijs, schreef DWARS-bestuurslid Harm Bult vorige week in NRC. Verus belde hem voor verdere uitleg. “Ik hoop vooral dat er in de samenleving op een andere manier naar elkaar gekeken wordt.”

Zonder de schoonmaker kan de chirurg zijn werk niet doen, schreef Bult. Hij legt in zijn opiniestuk uit waarom praktisch onderwijs dezelfde waardering verdient als theoretisch onderwijs.

Je minder voelen

Zelf is Bult een gesjeesde gymnasiumklant. Latijn en Grieks ‘liepen niet zo lekker’ en dus vertrok hij van het categoraal gym naar het atheneum op een scholengemeenschap. Daar realiseerde hij zich dat zijn vorige medeleerlingen zich toch wel wat verheven voelden boven de rest. Zo werd eigenlijk de basis gelegd voor zijn verhaal in de krant van vorige week. “Zó onterecht dat wie praktisch bezig is en misschien wel enorm veel ervaring heeft, zich minder voelt dan wie studeert.”

Opleidingsverschillen geen probleem

Hij kreeg heel veel positieve reacties, vertelt Bult, intussen student Wijsbegeerte en bestuurslid van de GroenLinks-jongerenorganisatie DWARS. 

Maar wordt hem dan geen angst voor elitarisme verweten? Dat sommigen hoog- en anderen laagopgeleid zijn is toch geen probleem? “Ik stel ook dat íedereen iets bijdraagt aan onze samenleving. Dat de één een theoretische- en de ander een praktische opleiding doet is geen probleem. Maar als je als elite het idee hebt dat je beter bent dan wie praktisch bezig is, is dat zó onterecht. Dan laat je zien dat je niet met beide benen in de samenleving staat.”

Gelijke lonen

En nee, Bults pleidooi is geen oproep tot gelijke lonen. “Hoewel ik geloof dat de paygap te groot is; de directie zou niet meer moeten verdienen dan twintig keer het loon van de laagstverdienende werknemer. Zodat je het signaal afgeeft: ‘Jij hoort erbij’.”

De GroenLinkser heeft nog geen plannen om zijn idee verder onder de aandacht van scholen of politiek te brengen. “Het is bedoeld om mensen over aan het denken te zetten. Zodat we werken aan een samenleving waarin iedereen zich gewaardeerd weet.”

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs