U bent hier

Onderwijs heeft hoogste burn-outpercentage

Het onderwijs is de bedrijfstak waar burn-outklachten het meest voorkomen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze week publiceerde. Om uitval door burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat aan ontevreden docenten aandacht wordt besteed door mensen die zich bezig houden met het personeelsbeleid, zo constateert psychologe Esther Canrinus in het onderzoek waarop zij vandaag promoveert aan de RUG.

Cijfers
Het percentage werknemers in het onderwijs is ruim 16%, zo staat op de site van het CBS te lezen. De burn-out cijfers geven geen inzicht hoe deze zijn opgebouwd binnen de diverse sectoren.

Niet content
Psychologe Esther Canrinus promoveert vandaag op onderzoek naar hoe docenten in het voortgezet onderwijs hun beroep ervaren. Zij concludeert dat nog niet de helft van de docenten in het voortgezet onderwijs zichzelf tevreden, betrokken en competent voelt voor de klas.

Bijna 20% van de docenten is matig betrokken en gemotiveerd, heeft weinig vertrouwen in het eigen kunnen en is niet content met het beroep. Volgens Canrinus lopen deze mensen een hoger risico op uitval, zoals een burn-out. Van belang is ook dat docenten tevreden zijn over hun relatie met collega’s en leidinggevenden.

Scheve verhouding
“Onderzoek heeft aangetoond dat burn-out niet alleen ligt aan hoge werkdruk, maar vooral te maken heeft met een scheve verhouding tussen investering en opbrengsten”, reageert Iskandar Sitompul, adviseur Personeel & Organisatie. “Dat wil zeggen: er moet een goede balans zijn tussen wat energie geeft en wat energie kost. Als een baan meer energie kost dan oplevert wordt het risico op burn-out groter.”

Het is dus zaak als werkgever je medewerkers gemotiveerd te houden. Sitompul: “Gemotiveerde medewerkers krijgen veel positieve energie en kunnen daardoor veel negatieve energie verduren. Mijn stelling is dat effectief personeelsbeleid kan zorgen voor een positieve balans in het werk en dat hiermee uitval door burn-out kan worden verminderd. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Canrinus.”

Contact
Wilt u eens met een van onze adviseurs van gedachten wisselen over uw personeelsbeleid? Neem contact met hen op.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs