U bent hier

Nieuwe universitaire lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing

De Tilburg School of Catholic Theology, locatie Utrecht, biedt vanaf september 2015 de masteropleiding Universitaire Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing aan. De tweejarige opleiding leidt tot een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. De opleiding geeft niet alleen bagage mee voor het neerzetten van goede lessen godsdienst/levensbeschouwing, maar bereidt studenten ook voor op het meepraten over, en mede vormgeven van de identiteit op hun school.  We belden erover met de opleidingscoördinator.

Voltijd en deeltijd

Studenten kunnen kiezen uit een voltijd- en een deeltijdvariant, en kunnen eventueel de Lerarenbeurs inzetten. Zij gaan zich verdiepen in theologische en aanverwante disciplines. Daarnaast worden verscheidene didactische en onderwijsgerichte vakken gedoceerd, die worden toegepast tijdens een verplichte stage. Op 4 juni om 17 uur houdt de opleiding open huis. 
Nieuw is vooral dat deze eerstegraads opleiding tweejarig is. Er bestond al een driejarige variant. 
Opleidingscoördinator Monique van Dijk: ‘‘We bieden deze opleiding vooral omdat we merken dat veel mensen het vak godsdienst/levensbeschouwing geven zonder dat ze volledig bevoegd zijn. Er is veel behoefte aan mensen die inhoudelijke bagage combineren met een didactische aantekening. Daarnaast: hoe duidelijk de signatuur van een school ook is, dit is een vak dat altijd ter discussie staat en veel impact heeft. Er is sterke behoefte aan mensen die mee kunnen praten over de identiteit van de school en hoe daaraan wordt vormgegeven.’’

Eenzaam vakgebied

Het betreffende vakgebied mag belangrijk zijn; het is volgens Van Dijk tegelijkertijd wat ‘eenzaam’. De docent heeft immers doorgaans niet, zoals bij veel andere vakken, de steun van een complete vakgroep. ‘‘Als docent godsdienst/levensbeschouwing heb je de juiste bagage nodig om goede lessen neer te zetten en met je collega’s in gesprek te kunnen gaan over identiteit. Niet alleen op het gebied van religie en godsdienstwetenschappen, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld jongerencultuur.’’  

Er lijkt animo te zijn voor deze nieuwe opleiding: de Tilburg School of Catholic Theology heeft al veel verzoeken om informatie binnen gekregen. ‘‘En lang niet alleen van katholieke studenten’’, zegt Van Dijk. 

 

PO | VO | MBO | HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs