U bent hier

Nieuwe Narthex in teken van alledaagse magie

De nieuwste uitgave van het tijdschrift Narthex (jaargang 13, nummer 1) is grotendeels gewijd aan het thema magie. De redactie belicht magie als een manier van omgaan met de werkelijkheid via alledaagse symbolische handelingen, religieuze rituelen en speel- en verbeeldingskracht.

Voor dit nummer van Narthex interviewden Tuur de Beer en Kees Hamers de Vlaming Paul Moyaert, verbonden aan het Centrum voor Metafysica en Filosofie van de Cultuur van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij schreven ook het reflectieartikel.

In beide artikelen worden magie en religie geduid als alledaagse, pre-rationele praktijken; wel in een specifieke context. Magie en religie zijn menselijk, niet tegennatuurlijk of antiwetenschappelijk: "Blijf buiten de rationaliteit!" Volgens antropoloog Sjaak van der Geest gedijen beide echter vooral aan de grenzen van het leven: dan ritualiseren mensen hun hoop en optimisme. 

Bètawetenschapper
Jeannette den Ouden laat Carlo Beenakker aan het woord, die als bètawetenschapper mordicus tegen magie als manipulatief bijgeloof is. Toch pleit hij met passie voor het mysterie van de ontmoeting met God in de eucharistie.

Na een column van Wouter Colpaert over de magie van het rituele spel van kind en volwassene geeft Taco Visser een portret van een authentiek artiest. Hans Klok speelt in zijn illusieshows met magie als verwondering en in zijn leven ziet hij wonderen om zich heen door de verbeeldingskracht van magie.

Ten slotte beschrijft religiewetenschapper Tineke Nugteren het wereldbeeld achter 'oude' en 'nieuwe' magie, en analyseert Pim de Haas de plek van magie in lesmethoden godsdienst/levensbeschouwing.

Verder in het nummer: Dick Wurstens pleidooi voor het bijeen horen van geloof en cultuur. Didier Pollefeyt, Jochem Quartel, Tjeu van Knippenberg en Manuela Kalsky schrijven over hun visie op ons vak. Wat rest zijn de vaste columns, een In Memoriam, VDLG-nieuws over de studiedag met prijsuitreiking.

Meer informatie
Meer informatie over deze Narthex, het godsdienstpedagogisch tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie, vindt u op de site van de Vereniging van Docenten Godsdienst en Levensbeschouwing.

Of neem contact op met Irma Verbeek via T 0348 74 41 07 of narthex@vkonet.nl.

 

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs