U bent hier

Na plusklas ook praktijkklas groot succes. ‘Nu komen ze tot hun recht’

Naast de plusklas heeft Accrete ook een praktijkklas. Kinderen die de andere dagen zitten te zuchten en te zweten achter hun boeken, steken op woensdag de handen uit de mouwen. De praktijkklas is zo’n succes dat alle scholen van Accrete hieraan gaan deelnemen. “De ouders zijn zó blij dat hun kind nu eens op deze manier aandacht krijgt.” En de kinderen gaan met meer plezier naar school.

Wij toetsen zo eenzijdig

De praktijkklas is een idee van Harry Bouwman, leraar op De Ark in Oldemarkt. Hij staat al 38 jaar voor de klas. En elk jaar opnieuw heeft hij kinderen in zijn groep die bij de theoretische vakken telkens worden geconfronteerd met hun onvermogen. “In al die jaren is de druk op rekenen, taal en lezen enorm toegenomen. Wij toetsen zo eenzijdig. En dan voel ik mij zo ellendig dat ik een kind allemaal vijven op het rapport moet geven.”

Dus stapte Bouwman naar zijn schoolbestuur, Accrete voor christelijk onderwijs en opvang op 16 locaties in Noordwest Overijssel. “Kinderen die meer aankunnen gaan naar een plusklas. Die heeft Accrete al jaren.” Bouwmans voorstel: Haal ook deze kinderen de klas uit en laat ze wat met de handen doen. “Dit zijn kinderen die uitstromen naar vmbo-bb of het praktijkonderwijs. Die moeten het later ook met de handen verdienen.”

Drie scholen doen mee met de praktijkklas. 9 kinderen uit de groepen 5 t/m 8 werden geselecteerd (allemaal met een leerachterstand en een schooladvies voor praktijkonderwijs of vmbo-bb met lwoo in het vooruitzicht) en hun ouders werden uitgenodigd voor een informatieavond. Alle ouders waren enthousiast. Sommige waren geëmotioneerd, zo blij dat hun kind deze kans krijgt. “Deze kinderen hebben ook talenten, maar die toetsen wij niet en daar hebben wij daardoor veel te weinig aandacht voor”, benadrukt Bouwman nog maar eens. 

Lang verhaal kort: de praktijkklas startte een paar maanden geleden en is een daverend succes. 

Ze komen als geroepen

Bouwman benaderde bedrijven in de omgeving en kreeg ook daar uitsluitend enthousiaste reacties: hij is óveral welkom. Bij een installatiebedrijf maakten ze een verlengsnoer, op het vakcollege een gereedschapskist, in het woonzorgcentrum kookten ze en speelden spelletjes met de ouderen. “Ik hoor van alle bedrijven hetzelfde: We komen als geroepen. Ze vrezen nergens meer personeel te vinden. Dit zijn hun toekomstige werknemers.”

Bouwman vind het fantastisch om te zien hoe de kinderen werken. “De pauze is altijd te lang, want ze willen direct weer aan het werk. Nou, dat zie ik bij rekenen nooit hoor. En kinderen die op school slecht lezen, kunnen het op de spelcomputer bij de ouderen in het woonzorgcentrum ineens wel.” 

Zelfvertrouwen en plezier

De praktijkklas geeft de kinderen een boost in hun zelfvertrouwen. In een enquête geven ze aan met meer plezier naar school te gaan en trots te zijn op wat ze in de praktijklessen doen. Het verschil is ook zichtbaar op school. 

Neem de jongens waar de conciërge regelmatig problemen mee had. “Die zijn omgedraaid als een blad aan de boom. Nu vragen ze: ‘Meester Fred, heb je nog een klusje voor me?’ Ze krijgen eigenwaarde. Ze worden niet geconfronteerd met hun tekort, maar komen thuis met iets wat zij zelf gemaakt hebben: Ze laten zien wat ze kunnen.” Er zijn ook kinderen die nu in de klas beter hun best doen, omdat ze de link leggen tussen theorie en praktijk. Om een stekker in elkaar te zetten moet je toch kunnen rekenen…

Alle scholen praktijkonderwijs

Volgend jaar staat Bouwman niet meer voor een eigen klas. Hij gaat zich richten op praktijkonderwijs voor alle 16 scholen van Accrete. De scholenorganisatie wil zich hiermee profileren. 

Waarom andere scholen naast plus- geen praktijkklassen starten? Bouwman vreest dat dat te maken heeft met het slechte imago van het praktisch onderwijs. “Als je bb adviseert, willen ze naar kader. En als je kader adviseert, willen ze theoretisch. Maar het bedrijfsleven schreeuwt om timmerlieden, metselaars, elektriciens, zorgmedewerkers en hoveniers. De meeste mensen halen daar de neus voor op. Maar reken maar dat je intussen een goed salaris verdient.”

Bouwman krijgt ‘ongelofelijk veel voldoening’ van de praktijkklas. “Ik ben aan het einde van mijn loopbaan en dan nog zo’n mooie carrièreswitch… De kinderen genieten en ik vind het heerlijk.”

 

Beeld Sieb van der Laan

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs