U bent hier

Monasch erkent problemen van ketenbepaling voor bijzonder onderwijs

“Cao-partners, ga weer rond de tafel”, zegt PvdA-Kamerlid en kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch. Verus vroeg hem of de WWZ voor het onderwijs moet worden afgeschaft. Monasch kent de invalproblematiek van dichtbij, omdat zijn vrouw invaller is in het onderwijs. Hij hoopt op een oplossing aan de cao-tafel. Verus gelooft daar echter niet in.

Jacques Monasch vindt dat de WWZ moet worden herzien, schreef het Financieel Dagblad maandag. Maar die berichtgeving klopt niet, zegt hij vandaag aan de telefoon. “Wel moeten we opnieuw rond de tafel over de rechten en plichten. Want de stapeling van regelingen die er nu is leidt tot risico’s voor ondernemers in het MKB en daardoor tot een vlucht naar payrollbedrijven en andere constructies.”

Wat hij wil, zegt Monasch, is dus exact wat er in het PvdA-verkiezingsprogramma staat: een nieuw werkgelegenheidsakkoord sluiten met de vakbonden en werkgevers.

Vaste contracten, precies de bedoeling

Hij kent de problematiek van de WWZ en het onderwijs: zijn vrouw werkt als invaller in het onderwijs. Maar hij wil vooral het positieve effect van de wet benadrukken: “Ik zie dat heel veel schoolbesturen invalkrachten een vaste baan hebben gegeven in een invalpool. Bekende invallers of juist jonge werknemers. Dat was precies de bedoeling.”

Afwijken van ketenbepaling

Maar dat er nu klassen naar huis worden gestuurd omdat er geen invaller beschikbaar is, dat kan toch niet de bedoeling zijn? “En daar moeten de cao-partners en de scholen zelf naar kijken”, zegt Monasch. “Zij kunnen in de cao van de ketenbepaling afwijken. Ik realiseer me dat lang niet alle invalkrachten een vast contract wíllen hebben en het heel vervelend is dat je ergens een halfjaar niet meer kan komen werken.”

Cao is geen oplossing voor vervangingsproblemen, zegt Verus

Binnen de cao PO is na eindeloos onderhandelen inderdaad van de wet afgeweken en maximale toegestane ruimte gebruikt. Het resultaat is een oprekking van drie naar zes contracten voordat een invaller een vast contract moet krijgen. Een verdere verruiming van de ketenbepaling onder de WWZ staat de wet niet toe. Het bijzonder onderwijs is daar niet echt mee geholpen, blijkt nu wel in de praktijk. Verus ziet de onderhandelingstafel niet als oplossing voor de ontstane situatie. Minister Asscher moet het onderwijs uitzonderen van de WWZ en zo cao-partijen in de gelegenheid stellen om goede afspraken te kunnen maken. Binnen de WWZ is daar onvoldoende gelegenheid voor.

Gesprek met Asscher

De werkgevers en werknemers dus, die moeten volgens Monasch de situatie opnieuw bekijken. En de politiek? “Er moet maatwerk geboden kunnen worden aan invalkrachten die graag als invalkracht willen blijven werken,” antwoordt Monasch. “En dit verhaal heb ik gisteren ook in de fractie gedeeld om mee te geven voor het algemeen overleg over arbeidsmarktbeleid van vandaag.” Daarin zei minister Asscher van SZW zojuist met Verus in gesprek te willen gaan.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs