U bent hier

‘Minister Bussemaker lijkt niet te weten wat er op de pabo gebeurt’

Mannen willen op de pabo “niet alleen knutselen, maar ook andere activiteiten doen”, zei minister Bussemaker gisteren op de Dag van de Leraar op Radio1. Joke Snippe, bestuurder van de Marnix Academie, werd ronduit boos toen ze dat hoorde. “De pabo is een serieuze, zware opleiding. Met zo’n uitspraak geeft de minister er blijk van dat ze niet weet wat er in de praktijk gebeurt.”

Radio1-programma Standpunt.nl ging gisteren over de nieuwste pabo-cijfers. Het percentage mannen op de pabo is gestegen, maar de heren gaan niet voor de klas staan.

Lekker blokfluiten

Tijdens de uitzending bleken de vooroordelen over de lerarenopleiding basisonderwijs in beton gegoten. “Jij wordt dus meester in origami? Lekker de hele dag Jip en Janneke voorlezen, op een blokfluit fluiten…”, klinkt het in het programma. 

Maar ook de minister van Onderwijs bleek niet vooroordelen-vrij. Zij vertelde dat ze van mannelijke studenten hoort dat ze “niet alleen willen knutselen”, maar bijvoorbeeld ook “met hun leerlingen weer eens een kampvuur willen maken”. 

Plakstadium allang ontgroeid

“Het is fijn dat wij als pabo het stadium dat de minister benoemt allang ontgroeid zijn”, reageert Snippe. De pabo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Kritisch denken, onderzoekend leren, leren samenwerken, wetenschap en technologie maken een belangrijk deel uit van het curriculum. “Onderdelen die vrouwen aanspreken, maar zeker ook mannen.”

Ook andere pabo’s die het percentage mannelijke studenten dit jaar zagen stijgen, noemen de kwaliteit van hun opleiding als belangrijkste reden voor die groei

Pak loopbaanperspectief aan

Snippe ging gisteren eens bij wat pabo-mannen te rade over de uitspraak van Bussemaker. “Een van hen zei: ‘Jammer dat de minister ons imago van zoveel jaar geleden nog benoemt. Maar ze moet ook kijken naar de salariëring. Het gebrek aan loopbaanperspectief in het onderwijs.’” 

Want het probleem van (te) weinig mannen voor het basisonderwijs ligt helemaal niet bij de pabo’s, zegt Snippe. Het percentage mannelijke deelnemers stijgt daar niet voor niets. Het probleem is, dat ze vervolgens niet in het onderwijs blijven. En daarbij is loopbaanperspectief en salariëring belangrijke factoren, vermoedt de bestuurder. 

Niet met de pabo spotten

Volgens Snippe zouden scholen eens moeten nadenken over differentiatie in hun personeel, de werkzaamheden en beloning. “Mijn oproep aan de minister zou zijn: kijk eens goed naar de perspectieven.” Want de pabo-mannen worden allang niet meer opgeleid voor knip- en knapwerk. 

“Laat de minister maar eens komen kijken wat wij hier doen. Je kunt niet met de pabo spotten. Wij leiden op tot een zwaar, verantwoordelijk beroep. Als leraar ben je een heel bepalende factor op een bepalende leeftijd voor heel veel kinderen. Dat kun je niet van veel beroepen zeggen.”

PO | HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs