U bent hier

Mbo'er voelt zich minder veilig

Van de medewerkers op een mbo voelt 97 procent zich veilig. Bij studenten is het gevoel van veiligheid gedaald. In 2014 voelde 96 procent van de studenten zich veilig in lesruimten, bij de laatste onderzoekscijfers die het Expertisecentrum Beroepsonderwijs gisteren bekendmaakte, daalde dat naar 83 procent. Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met een wijziging in de antwoordcategorieën.

Bredere opdracht mbo

Christien de Graaff van de Federatie Christelijk MBO over de cijfers: "Natuurlijk kunnen de scholen die meededen de terugkoppeling op schoolniveau gebruiken om na te gaan waar aanknopingspunten liggen voor verbetering. Als we het probleem bij de wortel willen aanpakken en aan preventie willen doen, zal er meer aandacht voor de bredere opdracht voor mbo’s moeten zijn."

"Studenten moeten leren wie zij zelf zijn en kunnen omgaan met mensen die anders zijn en anders denken. Docenten spelen daar een essentiële rol in. Daarom hebben we als Federatie Christelijk MBO een practor, Birgit Pfeifer, de opdracht gegeven om ons als scholen en onze medewerkers te helpen bij het waarderen van verschillen. Je bewust worden van je eigen opvattingen als medewerker en handvatten krijgen om het moeilijke gesprek met studenten te voeren, zijn daarbij belangrijk. In de vormende taak ligt de basis voor een sociaal veiliger klimaat in de mbo-sector."

MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs