U bent hier

Masterclasses voor een nieuwe mindset

“Waarom doe je het zo, en niet anders?” Alex de Jong (toezichthoudend bestuurder bij VCVO Heerenveen, Joure en Wolvega) stelt zich die vraag vaker dan voorheen. Hij volgt de masterclasses Waardengedreven bestuur en toezicht. “Het helpt ons de totale raad van beheer op een hoger plan te krijgen.”

De Jong zit nu bijna drie jaar in de raad van beheer. Tijd voor een cursus waarin de verschillende aspecten van het besturen en toezicht houden de revue passeren. Hij hikte even tegen de tijdsinvestering aan: zeven bijeenkomsten, een thesis schrijven… “Maar ik ben superenthousiast.”

Nieuwe verfijning

De masterclasses, met onderwerpen als governance, bedrijfsvoering, identiteit en kwaliteit, ervaart De Jong als “een enorm stuk diepgang”. Hij volgt ze samen met een ander lid uit zijn raad van beheer. En het heeft meteen gevolgen voor hun werk. “De dingen bij onze onderwijsinstelling waren al goed geregeld, maar we werken nu aan een nieuwe verfijning”, legt hij uit. 

Zo is het toezichtkader weer eens kritisch bekeken. “Maar ook zaken als de financiën: welke kengetallen wil ik eigenlijk zien? De masterclasses helpen mij daar op een andere manier naar te kijken, goede vragen te stellen, het niet alles voor lief te nemen. Die cijfers zijn in orde hoor, maar de vragen moeten wel gesteld worden.”

Meer bewustwording

De cursus zorgt vooral voor een andere mindset. “Veel dingen zijn wel bekend, maar nu is er meer bewustwording: wat doet ertoe? Welke vraag stel je, wanneer en aan wie?”

De specialist en de collega

De Jong is ook positief over de opzet van de masterclasses zelf: “een heel gevarieerd programma”. “Natuurlijk zijn er de specialisten die hun verhaal doen. Maar er is ook ruim de tijd om met andere bestuurders en toezichthouder van gedachten te wisselen. Zo krijg je een ander inzicht. ’t Is echt een meerwaarde anderen te ontmoeten die met dezelfde zaken te maken hebben.”

Nieuwe serie

In november start een nieuwe serie masterclasses. Iets voor u?

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs