U bent hier

Marnix Academie hecht aan deeltijdstudies

Een aantal hogescholen heeft het mes gezet in de deeltijdstudies, constateert de redactie van de Keuzegids. Dat geldt niet voor de goed scorende Marnix Academie in Utrecht. De christelijke pabo ziet voor zichzelf een maatschappelijke taak. “Er zijn mensen die op latere leeftijd een switch willen maken in hun carrière. Een deeltijdstudie biedt die mogelijkheid”, zegt Barbara de Kort, lid van het college van bestuur.

De Utrechtse opleiding doet het zeer goed volgens de Keuzegids Deeltijd & Duaal 2013. “We staan voor het vierde jaar op de tweede plaats”, zegt De Kort niet zonder trots. Het deeltijdonderwijs heeft een hechte plek binnen de pabo, ook al heeft het een ander karakter dan het reguliere voltijdsonderwijs.

Dat heeft te maken met de achtergrond van de deeltijdstudenten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is begin dertig en ze hebben al een opleiding achter de rug en meestal ook al een aantal jaren gewerkt in het bedrijfsleven of bij een maatschappelijke instelling.

“Ze kiezen er bewust voor om een overstap te maken naar het basisonderwijs. Dat kan zijn vanwege de crisis, maar ook omdat ze een baan zoeken die meer voldoening geeft.” De Kort heeft veel respect voor mensen die aan een deeltijdstudie beginnen. “Het vraagt nogal wat. Ze moeten twee avonden in de week colleges volgen, vaak na werktijd. Ze moeten daarnaast aan zelfstudie doen en minimaal één dag in de week stage lopen. En dat vaak combineren met werk en gezin.”

Persoonlijke begeleiding
De pabo houdt rekening met de bijzondere omstandigheden van de deeltijdstudenten. Het studieprogramma is overzichtelijk en efficiënt. De studenten krijgen veel persoonlijke begeleiding. Met de partnerbasisscholen heeft de Marnix Academie afspraken over het bieden van stageplekken. Dat vergt soms bijzondere aandacht, want de situatie kan zich voordoen dat de mentor jonger is dan de degene die stage loopt.

En deeltijdstudie duurt, afhankelijk van de vooropleiding, 2,5, 3 of 4 jaar.

Als het gaat om het vinden van een baan als leerkracht in het basisonderwijs is de uitgangspositie van een deeltijder niet beter of slechter dan die van een voltijder, weet Barbara de Kort. “Soms is een school op zoek naar een leerkracht met een bepaald profiel, bijvoorbeeld bèta. Als men meer aandacht wil geven aan techniek dan hebben leerkrachten met een technische achtergrond waarschijnlijk een streepje voor.”

Het aandeel mannen is onder de deeltijders beduidend groter dan in de reguliere opleiding van de pabo. Maar ook hier is er geen sprake van een gelijke verhouding.

Keuzegids
De rangschikking van de christelijke instellingen in de Keuzegids Deeltijd en Duaal is als volgt: In de top tien van grote en middelgrote aanbieders staat Hogeschool Windesheim op plek 4. In de categorie kleine deeltijdaanbieders staat de Marnix Academie op plek 2, de Gereformeerde Hogeschool Zwolle op plek 5, Stenden Hogeschool Leeuwarden op plek 6, Hogeschool Driestar op plek 8, Christelijke Hogeschool Ede op plek 9.

 

WO | HBO | PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs